Италианско издание поставя Велико Търново сред най-оригиналните архитектурни творения в света
Секция: Туризъм
26 Ноември 2014 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италианско издание поставя Велико Търново сред най-оригиналните архитектурни творения в света

/КРОСС/Италианският ежедневник „Република" постави Велико Търново сред най-хубавите градове в света построени на отвесни склонове. За изданието те са архитектурни бижута.

В специална фотосесия под надслов „На островърха планина или отвесно над морето - градове съкровища" ежедневникът поставя на първо място Велико Търново, следван от гръцкия манастирски комплекс Метеора, Ронда в Испания, Рокамадур във Франция, италианските Чивита ди Баньореджо, Вернаца, Риомаджоре, Питиляно, португалския Пиодао, в Йемен Вади Даван и Ал Хаджера и др.

Обръща се внимание на факта, че тези градове, построени на труднодостъпни склонове, са израз на контраста между дивата природа и човека, която той иска да подчини на себе си не само с отбранителна цел. Възторгът от тези архитектурни украшения е спонтанен, а обаянието паметно, е мнението на „Република". Специално за БНР, италиански туристи посетили Велико Търново споделят, че нашият град е живописен, с уникална идентичност и историческо богатство. С крепостта „Царевец" осветена постоянно поне през лятото, той би станал единствен по рода си.