Сбогом на скъпия ток. Идват супер ефективните електрически крушки от графен
Секция: Технологии
07 Април 2015 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сбогом на скъпия ток. Идват супер ефективните електрически крушки от графен

/КРОСС/До края на тази година в продажба трябва да се появи супер електрическа крушка от изключителния материал графен, съобщава Science Alert. Тя трябва да е по-ярка, по-евтина, по-издръжлива и да използва 10 процента по-малко електричество в сравнение дори с най-добрите LED модели. Новата крушка разполага с LED светлина, обвита с графен - материал, който е с дебелина само от един атом, но е 200 пъти по-здрав от стоманата, изключително гъвкав и много добре проводим.

Ако всичко върви по план, тази крушка трябва да бъде първият продукт с графен, който е комерсиално достъпен.

Проводимите способности на графена, които правят електрическата крушка толкова ефективна, бяха открити още преди време, но едва сега има възможност тя да бъде произведена в комерсиален мащаб. С тази задача се е заела компанията Graphene Lightning, която се надява, че ще може да пусне крушката на цена под 20 долара.

"Тази крушка показва, че продуктите от графен стават реалност, при това само десетилетие, след като материалът бе изолиран за пръв път, а това е много кратък период от научна гледна точка", казва Колин Бейли, заместник-ректор на Университета на Манчестър, където бе направено най-напред откритието.

Сред другите потенциални приложения на продукти с графен са филтър за водородно гориво от въздуха или многократно увеличение на пространството за съхранение в твърдия диск.