Напусна ни именитият български скулптор Иван Колев
Секция: КУЛТУРА
07 Август 2015 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напусна ни именитият български скулптор Иван Колев

/КРОСС/На 87-годишна възраст ни напусна именитият български скулптор Иван Колев. Творчеството му е свързано с обновителните процеси в българската пластична традиция през 60-те и 70-те години на XX век.

Иван Колев е роден на 02.09.1928 г. в с.Болярско, община Тунджа. През 1960 г. завършва Художествената академия в гр. София, специалност „Скулптура" при проф. Михаил Кац. От 1961 година е член на Съюза на българските художници. През 1979 г. експонира първата си самостоятелна изложба в галерия „Райко Алексиев" в София. През следващите години участва във всички общи художествени изложби в България. Участва в изложби в чужбина - Австрия, Франция, САЩ, Германия, Русия, Унгария, Чехия. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия - Варна, Сливен, Ямбол, галерии и частни лица от Франция, Мексико, Израел и др. На Първия международен симпозиум за скулптури от камък в гр. Бургас печели първа награда със скулптурата си „Тризъбец на Нептун", понастоящем реализирана в парка в Бургас. Печели и награда за композицията си „Адам и Ева" от Симпозиума в гр. Сандански през 1983 г.

Най-значителни реализации на монументалните му творби са „Кольо Фичето" в гр. Бяла, „Захари Зограф" - гр. Ямбол, „Климент Охридски " - гр. Преслав, „Висарион Смолянски" - гр. Смолян, „Йоан Кукузел" - Националната художествена галерия, „Йордан Йовков" - село Жеравна, „П.Р.Славейков" - гр. Трявна , „Ванга" в с. Кабиле, „Адам и Ева" - град Сандански. Иван Колев търсеше символите на националната идентичност и ги вграждаше в циклите „Глаголически символи", „Форма в пространството и пространство във формата", „Анималистични фигури и др. За върхово постижение в анималистичната тема се счита творбата му, емблематична за гр. Ямбол - „Биковете", намиращи се на моста над река Тунджа.
Освен в областта на скулптурата, Иван Колев се изявяваше и в сферата на литературата. Той има издадени 4 книги - „Когато скулпторът поеме перото", „Силата на греха", „Мечтите на Чорбаджито" и „Форма в пространството и пространство във формата".
Иван Колев два пъти е удостояван с орден „Кирил и Методий" І степен. През 1998 г. е удостоен с Голямата награда на град Ямбол, а през 2008 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на община „Тунджа". Чрез Националния дарителски фонд „1300 години България" Иван Колев направи и дарение от 365 свои творби на Художествена галерия „Жорж Папазов", гр. Ямбол и гр. Трявна. През 2008 г. той дарява свои творби на община „Тунджа", експонирани в Общински център за изкуство и извънучилищна дейност в с. Кабиле. За почитателите на изкуството и учениците особен интерес представляват уникалните пластични решения на теми от анималистичната пластика, глаголически символи, съвременни композиционни решения, създадени върху основата на предмети от бита и културата на българина. В залите посетителите могат да видят освен фотосите на монументалните творби на автора, също и малка пластика, графични рисунки, акварели, пастели и др. В музейната експозиция, сред атмосферата и духа на творбите на автора, се провеждат литературни четения и срещи с изтъкнати творци на изкуството и културата. В залите се обучават и деца от училищата на територията на Община „Тунджа" в дейности, свързани с изобразителното изкуство. Творбите на Иван Колев са школа за младите творци, създаващи им благоприятна среда и творческа атмосфера за работа. С това национално богатство от художествени произведения Община „Тунджа" и село Кабиле се превръщат в интересна туристическа дестинация, даваща възможност на ценителите и любителите на българското пластично изкуство да се запознаят с големия талант, работоспособност и щедрост на дарителя - скулптора Иван Колев.

„Иван Колев е скулптор от национална величина. Неговият стил на работа е идентичен и разпознаваем. През цялото си творчество той следва една пластична линия на опростеност на формите, на обобщеност на линиите. Детайлите, там където ги има, са само маркери и носители на замисъла на творбата, а не обременяващ елемент. Използвайки изразните средства на конкретния материал - камък, глина, дърво, бронз и пр., той не губи тази лапидарност в нито едно от произведенията си. Неговите паметникови творби се отличават с подчертана монументалност, която подсилва внушението в тях. Фигурите са издължени, за да се подчертае красотата и обаянието на българския дух, и на неговият носител - българинът. Родолюбец в мислите и в сърцето си, Иван Колев не спира да се вдъхновява от националните идеали и националната индентичност на българите. Това е видно във всяка от неговите творби - скулптура, рисунка, акварел или пастел. Ако се вгледаме в анималистичната му малка пластика, ще открием далечна препратка с глинените фигури на животни, открити по нашите територии. Други от тях пък излъчват същият български реализъм, познат ни от творчеството на Елин Пелин, Йовков и Вазов. Интересни са и търсенията на автора при малките пластики с по-абстрактна визия на формата. Там той залага не само на геометризма, но и на въздушността - творбите му са своебразни мозайки от форми, които образуват цялостен смислен силует. Независимо през кой период от творчеството му е изградена дадена творба, тя остава с модерно и съвременно звучене и не е загубила смисъла си в течение на времето", пише за неговото творчество изкуствоведът Стойка Цингова.
Големият ямболски скулптор и дарител Иван Колев бе и изключително продуктивен автор. Той е автор на поредица значителни монументални паметници, свързани с исторически личности. В малката пластика развиваше няколко големи теми. Едната е свързана със семиотиката на знака - тенденция, провокирана от западноевропейската философия и изкуство. Иван Колев е един от първите творци, който развива тази тенденция в българската скулптура, използвайки елементи от националната ни традиция. Това е цикълът с пластичната визуализация на глаголицата, знаково стилизираните силуети на храмове, оброчища, разпятия и др. Друга значителна тема за творчеството му е пластиката на животни. Циклите с бикове, коне, овце, летящи кози и др. са оригинални и новаторски по своята формообразуваща концепция, включваща философията на вътрешното пространство. Голямо значение скулпторът отдаваше и на историческата тема. Драматични събития от периода на османското владичество го провокираха за създаването на множество ансамблови и единични образни композиции, решени модерно, експресивно, с богат емоционален заряд. Иван Колев е автор и на популярни и знакови за България скулптури, между които биковете на Биковия мост, паметника на Паисий Хилендарски, на Захари Зограф. Стотици от своите малки пластики той дари на Художествена галерия "Жорж Папазов", негово огромно дарение е в основата на художествената галерия в Кабиле, община "Тунджа".

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Поклонението пред тленните останки на Иван Колев ще се състои в понеделник - 10 август 2015 г., от 10:30 часа на Централните Софийски гробища.