БЕХ представя планове и срокове за българската енергийна борса
Секция: ИКОНОМИКА
29 Септември 2015 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЕХ представя планове и срокове за българската енергийна борса

/КРОСС/Една от причините да се бави българската енергийна борса е желанието да се защитят родните производители на ток и вътрешният електроенергиен пазар. Около това становище се обединиха експерти от сектора.

Мненията им се разминаха за това как борсата би повлияла върху цените на тока. Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, в момента изкуствено се поддържат ниски цените на тока за бизнеса, които може да скочат при отварянето на пазара.

При отваряне на електроенергийната борса постепенно ще се получи съединяване между българската борса и гръцката, от което естествено ще се освободят електроенергийни потоци в двете посоки, а от там вероятно цената на тока за бизнеса в България ще нарасне, каза той, цитиран от БНР.

Не е задължително отварянето на пазара да доведе до поскъпване на тока - тази теза пък защити Антон Иванов от Българския минен и енергиен форум.

Борсата дава възможност за обединение със съседни пазари, но това обединение не е автоматично. То подлежи на специални режими на уточнение на обемите, които се търгуват през съответната борса. Защо да говорим за гръцкия пазар и за гръцката борса? Обединение може да се търси на Север, където енергията е с по-ниска цена, тоест това е вече въпрос на избор, допълни Владимиров. 

Днес Българският енергиен холдинг ще представи как и кога би могла да заработи българската енергийна борса.