Вътрешните министри на ЕС обсъждат 2-годишно затваряне на вътрешни граници в Шенген
Секция: СВЯТ
25 Февруари 2016 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вътрешните министри на ЕС обсъждат 2-годишно затваряне на вътрешни граници в Шенген

/КРОСС/ Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана. По повод потока от мигранти през Гърция ще се проведе и дискусия за възможността за 2-годишно прекратяване свободното движение на някои вътрешни граници в Шенген. Българската позиция ще представи вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Възможните последици от прилагането на чл.26 от Кодекса на Шенгенските граници за първи път официално е в дневния ред на вътрешните министри. Мярката би дала юридическо основание на страни като Австрия и Германия да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС. За да се стигне до там, първо Еврокомисията трябва да прецени дали Атина до април е взела препоръчаните мерки за спиране потока от нелегално идващи хора през морето и след това до месец май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Въвеждането на контрол в свободното пространство Шенген би донесло загуби от 3 милиарда евро, по разчети на Европейската комисия. Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън съюза обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци. Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър.

Съветът ще гласува и част от текстовете по регламента за създаването на единна агенция на ЕС за охрана на морските и сухопътните външни граници. Група страни-членки, сред които и България обаче, имат резерви по предлаганите широки правомощия на ръководството на новата европейска структура.