Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016
Секция: ИКОНОМИКА
25 Февруари 2016 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016

/КРОСС/ Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие „Златен ритон" тази година. При изключително оспорвана надпревара премина конкурсът в категорията „Сортови и купажни вина от стари реколти", където бяха представени вина с изключително високо качество. 17 получиха оценки над 90 и си оспорваха приза „Златен Ритон" на финалите, което е прецедент в историята на конкурса. Златен ритон в тази категория за „Каберне Совиньон Еленово" получи „Едоардо Миролио". За най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique" на „Санта Мариа Уайн Груп" ООД, за която това е първи „Златен ритон".

В категория „Бели вина от нова реколта" с винен „Оскар" бе отличено „Rigit Elm Chardonnay" на „Винарски съюз" АД. „Златен ритон" бе присъден на „La Poesie Rose" на винарска изба „Синтика", а в категория „Червени вина от нова реколта" престижният приз бе връчен на „Мерло 2015" на „Вила Ямбол" ЕАД.

Според Правилника на Конкурса награди получават до 30% от вината. „За да отдадем дължимото обаче на всички вина, които бяха оценени за златен медал, независимо дали за получили медали, или не, те се представят в Зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс", каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

За 20-та поредна година на бала на винарската общност в България „Нощта на Златния ритон" се връчиха най-престижните отличия за вина на Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организирани от Националната лозаро-винарска камара - „Златен ритон". Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки по идея на тогавашния председател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Идеята се осъществява с изключителното съдействие на тогавашния изпълнителен директор на Международен панаир - Пловдив.

Тази година престижният приз „Златен ритон" е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камара обяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Кирилова Попова спечели конкурса.
Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия" на „Винпром Пещера" АД.

По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината". Конкурсът се организира съвместно с Камарата на архитектите в България и е част от съпътстващата програма на Международното изложение за лозарство и винарство „Винария". Престижното отличие „Изба на годината 2016" бе присъдено на „Меди Валей", която се намира в живописна местност до с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт", разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар" - Поморие.

Носители на „Златен ритон" от ВИНАРИЯ 2016 са:

Rigit Elm Chardonnay, Шардоне, реколта 2015, на ВИНАРСКИ СЪЮЗ АД 

La Poesie Rose, Купаж, реколта 2015, на SINTICA WINERY (КОС - САНДАНСКИ ООД)

Тракийска низина Мерло, реколта 2015, на ВИЛА ЯМБОЛ ЕАД Вила Ямбол

Santa Maria Chardonnay Barrique,  Шардоне, реколта 2013, на Санта Мария Уайн Груп ООД 

Каберне Совиньон Еленово, Каберне, реколта 2011, на Едоардо Миролио ЕООД