Шоколадът е полезен за мозъка
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Март 2016 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоколадът е полезен за мозъка

/КРОСС/Консумацията на шоколад може да подобри паметта, концентрацията и уменията за решаване на проблеми, твърдят изследователи.

Те установяват, че хората, които консумират всякакъв вид шоколад поне веднъж седмично, демонстрират по-добри резултати по време на различни тестове, насочени към мозъчната активност, в сравнение с тези, които не консумират шоколад.

Това най-вероятно се дължи на съединения, познати като „флаваноли", които се намират в изобилие в черния шоколад, но са по-малко в млечния и белия шоколад.

Флаванолите са вид антиоксиданти, които могат да предотвратят или да забавят някои видове клетъчни увреждания. Те се откриват още в цитрусовите плодове, чаят и виното. Установено е, че те намаляват риска от развитие на деменция, помагат в борбата с излишното тегло и също така намаляват опасността от сърдечносъдови и ракови заболявания.

Изследователите от Университета на Южна Австралия използват данни от предишно проучване, което проследява 1000 души за период от над 30 години, през които се измерват различни показатели на здравословното състояние.