Кино за виртуална реалност отваря врати в Европа
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Март 2016 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кино за виртуална реалност отваря врати в Европа

/КРОСС/Вече почти всеки ден говорим за виртуалната реалност, както преди години си говорихме за айфони, айпади и още ай-най-неща. Очевидно е че всички големи технологични компании ще се опитат да изкарат много пари от този продукт през тази година, но те не са единствените, които имат апетит към новата технология.

Най-новият начин да се грабне парче от пая очевидно е... киното? В края на миналата седмица VentureBeat съобщи, че компания, базирана в Холандия, е създала първото кино за гледане чрез очила за виртуална реалност. То носи името VR Cinema и отваря в Амстердам, а към края на годината се планира старт и в Берлин, Лондон, Барселона и Париж.

Може би зад идеята тайно стои и Samsung, тъй като залата, пълна с въртящи се столове, е оборудвана само с очилата на производителя - Samsung Gear VR, както и негови слушалки. Билетите за VR Cinema струват 12,50 евро, като капацитетът му за сега е до 400 посетители на ден. Филмите няма да бъдат най-новите, за които се говори в днешно време, а специално подбрани за целта филми, които ще са около 35 минути. Идеята е за краткото време да се покаже разнообразието на виртуалната реалност.

До колко тази идея ще се възприеме в дългосрочен план е доста неясно. Киното като цяло дължи успеха си основно на социалния елемент, който очевидно при VR Cinema го няма. Дали ще сме си вкъщи и ще гледаме филм с VR очилата или ще сме в някаква зала в някакво кино с куп хора около нас, които така или иначе няма да виждаме - разлика няма особена.

По-скоро идеята е хората да наемат виртуалните очила за известно време, тъй като 12,50 евро звучи доста по-добре, отколкото цените за закупуването на очилата, които варират между 50 и 500 евро.

"Когато първият филм беше излъчен в кино в края 19-ти век, никой не е можел да си представи, че той би се превърнал в един от основните начини за комуникация и забавление в днешно време," споделя основателят на VR Cinema пред VentureBeat Джип Самхауд.

"Направихме няколко турнета от октомври миналата година до сега в различни градове и страни и всяко беше толкова успешно, че решихме да отворим кино в Амстердам. Продължаваме да търсим най-добрите локации в Европа за още обекти, като Берлин е почти потвърден."

В сравнение с идеята за създаване на игри за виртуалната реалност, които все пак имат нужда от солидна база потребители, която тепърва ще се набира, тази идея звучи малко по-смислено. Със сигурност има любопитни хора и от технологичните маниаци, и от лаиците, но не са сигурни дали си струва високата цена. Така за 12,50 евро те ще могат да вземат решителната крачка за покупка. Или пък да се откажат, защото не си струва.

video:https://www.youtube.com/watch?v=sMkGfeWmqNk