Наши учени на крачка от добиване на ток от Черно море
Секция: Наука
11 Юни 2016 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наши учени на крачка от добиване на ток от Черно море

/КРОСС/Проект на наши учени за добив на ток от сероводород в Черно море е на финален етап. Това съобщи ръководителят му проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН, цитиран от „Труд" . Вече има и заинтересовани фирми от технологията.

Идеята е неизчерпаемият ресурс от сероводород в нашето море, намиращ се на дълбочина под 150 метра, да снабдява с ток страната ни за поне два века. Екипът му тества пилотна инсталация на експедиция край Варна през 2014 г. Тогава експериментът отчете висок коефициент на полезно действие и че 90% от сероводорода може бъде използван.

Добитата енергия можеше да захрани часовник. Целта на учените е токът от нашето море да се използва за двигатели, а технологията да бъде изцяло екологично чиста.

Сега екипът се бори най-вече с агресивността на сероводорода, който има силно корозионно действие, но проф. Бешков е оптимист, че всички предизвикателства пред проекта могат да бъдат преодолени до края на годината.

Така България ще бъде първата държава с такава технология в света, въпреки че Китай и Южна Корея също разработват подобни проекти.„Те не са съпоставими с нашия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда", обясни ученият.

Затова при нашата технология се използват екологично съвместими вещества и апаратура. „Така ще връщаме в морето окислените съединения след получаването на енергията. Те ще служат на бактериите да произвеждат нов сероводород. Това е много елегантно решение, единствено в света", категоричен е той.