Първите алтернативни художествени акции в София ще бъдат представени в Червената къща на 8 ноември
Секция: КУЛТУРА
07 Ноември 2016 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първите алтернативни художествени акции в София ще бъдат представени в Червената къща на 8 ноември

/КРОСС/На 8 ноември (вторник) от 18:30 Сдружение Изкуство в действие ще представи архивни видеоматериали на някои от първите алтернативни художествени акции в София през 80-те и 90-те години. Събитието ще се състои в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща". Входът е свободен.

Сдружението Изкуство в действие обединява много от активните в края на 20 век художници. Значителна част от ставалото тогава е запазено в техните архиви.  Презентацията им се нарича „Другото изкуство на София" и включва части от  заснети в края на 80-те години филми на сформираната през  1975 група „Кукув ден" - една от първите авангардни интелектуални групи в България, свързани с развитието на българското съвременно изкуство. Ще бъдат показани и видеоматериали от художествени акции, пърформанси и концептуални изложби, които по обясними причини са  се случвали встрани от официалния художествен живот.

Събитието е второто от поредица от събития за представяне на материали от алтернативния художествен живот на София от 80-те и 90-те години в рамките на проекта „Другото изкуство на София"  на Изкуство в действие.  В рамките на проекта архивът на Изкуство в действие ще бъде дигитализиран и стане общодостъпен. Така публиката ще се докосне до едни от първите в България художествени акции, пърформанси, хепънинги и концептуални изложби и ще се запознае „отвътре" с текущите по онова време културни процеси. 

Проектът „Другото изкуство на София" ще бъде представен от Орлин Дворянов, в чийто дом в края на 70-те години започват да се провеждат ежегодните затворени тематични срещи-карнавали на групата „Кукув ден",  по време на които се представят закрити  камерни изложби, пърформанси, скечове и прожекции по теми, върху които по това време има идеологическо табу. Дворянов ще дискутира с публиката особеностите на времето и спецификата на тази отминала художествена сцена.

Проектът „Другото изкуство на София" се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие" в партньорство с Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС" и е съфинансиран от програма „Култура" на Столична община за 2016 г.