Русия планира да намали доставките на нефт за Беларус
Секция: Русия
10 Януари 2017 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия планира да намали доставките на нефт за Беларус

/КРОСС/ Русия планира да намали доставките на нефт за Беларус до 4 млн. тона в първото тримесечие след като двете страни не успяха до края на м.г. да намерят решение на газовия спор, пише "Комерсант".

Пръвоначално графикът предвиждаше доставка на 4,5 млн. тона нефт в първото тримесечие, но сега Москва видимо продължи практиката за намаляване на доставките на нефт, за да предизвика Минск да погаси дълг от над $400 млн. за газта.

В Минск очакват, че спорните въпроси ще бъдат решени в течение на първото тримесечие: властта в Беларус ще установи новите тарифи за преминаване на нефт през нейната територия само за този период.

Според източник на руското издание руското енергийно министерство е предалоновият график на Беларус от 28 декември и според него, обемът на доставките е около 4 млн. тона вместо очакваните 4,5 млн. тона. Ако тази тенденция се продължи, заедно с предполагаемите 18 млн. тона за годината Беларус може да получи само 16 млн. тона.

Задълженията на Минск са от януари м.г., когато Беларус, настоявайки за понижаване на разходите за суровини, едностранно реши да плаща по-малко и в края на ноември дългът стана около $425 млн.

От своя страна Москва обвърза газовия въпрос с доставките на нефт и ги съкрати с обещаните от 5,3 млн. тона в първото тримесечие до 3,5 млн. тона, а през октомври-декември до 3 млн. тона.