Стефан Шарлопов – от сауната до „Созополис”
Секция: Коментари
16 Февруари 2017 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Шарлопов – от сауната до „Созополис”

/КРОСС/ Има една легендарна история, която звучи като началото на гей-порно, но всъщност е много по-ужасна и политическа. Малко след като поема управлението на страната през 1997 година Иван Костов събира най-приближените си бизнесмени, всеки един от които днес можем да наречем олигарси, но не къде да е, а в сауна. Именно сред парата и жегата застаряващите мъже по хавлии разпределят порциите от престъпната приватизация, която и до днес никой не иска да разследва докрай. Сауната се оказва ключово място за българското задкулисие. А защо се събират там - именно, защото присъстващите в сауната трябва да са голи или поне само по хавлия, за да е сигурно, че никой не носи микрофон и не записва разговорите. Независимо, че им предстои да усвоят милиарди, участниците в мъжката сбирка в сауната си нямат доверие. Вероятно с основание. Където замирише на много пари винаги се намира някой, който да издъни четата и да предаде фронта. Заради това се налага застаряващите мъже да се гледат полуголи. Един от редовните посетители на сауната и на разговорите с Костов се нарича Стефан Шарлопов.

Днес медиите изграждат на същия този бизнесмен образ на капиталистически светец. Журналистката Светослава Рудолф, бивша Тадаръкова написа книга озаглавена патетично "Лица за милиони: Стефан Шарлопов - Рискувам и печеля", която е пълна с възклицания, удивителни знаци и розови въздишки. Вътре има изречения, които могат да накарат случайния читател да замисли самоубийство. Например - "Колко му отиваше на Шарлопов да изрича прочутата реплика „Уволнен си!" към онзи, който не се бе справил с бизнес задачата. Колко му отиваше да изглежда непоклатим, сякаш той никога не греши, сякаш да печелиш пари е лесна и забавна игра? Радвах му се, като го гледах в предаването. Защото през годините бях виждала и сълзите му..."

Човек да се чуди дали да се смее или и той да седне да поплаче. Цялата книга е издържана в този безумен стил все едно Рудолф вижда пред себе си някакъв ходещ светец, който превръща водата във вино, а с един хляб храни всички бездомници в България. Това обаче не е изключение. Повечето платени материали за Шарлопов му градят образ на същество, което все едно не е от този свят, някаква мерзка смесица от измислици, фантазии и откровени лъжи. И, за да не сме голословни ще дадем един пример. Но първо пак ще се позовем на Светослава Рудолф, която задава стандарти в моралното падение на журналистиката - тя твърди пикантно, че в комплексът "Созополис" на Шарлопов се случват чудеса. Ухааа!

Но знаете ли какво - тя е права. В "Созополис" наистина се случва чудо. Като това, че от поне година насам мастития бизнесмен и олигарх постоянно се занимава с незаконно строителство, но никой, нито една власт не смее да го санкционира. Свидетели твърдят, че върху скалите е бил изливан бетон, има изкуствен бетонен плаж, бетонни стълби към плажа за които никой никога не е издавал разрешение. Това е незаконно строителство в защитена територия, нито кмета на Созопол, нито властта, нито регионалното министерство взимат някакви мерки. Нещо повече - медиите заобикалят този скандал отдалече, защото никой не иска да петни "иконата" Шарлопов, който раздава луди пари, за да пази чист своя имидж и да отстранява дописките за своите афери от сайтовете, които се престрашат да ги публикуват.

И защо един мастит предприемач би си позволил такова нещо? Ами, защото знае, че е недосегаем, защото знае, че над него има вдигнат политически чадър и нито една власт няма да дойде да го провери, глоби и разследва. Още от времената на сауните с Костов Шарлопов е вярна подлога на всяка власт, защото именно това е източникът на неговото богатство - близките му и задкулисни отношения с властта. Той е човек, който е изградил своята "империя" изцяло върху политически взаимоотношения, приватизационни сделки и други хищнически дейности. И заради това днес е напълно абсурдно, когато чуваме да твърди, че не бил се обогатявал от "държавни поръчки". Това е все едно Азис да обяви, че се издържа с оперно пеене.
Освен апетит към държавните поръчки, приватизационните сделки, протежирани от властта и незаконното строителство, Шарлопов очевидно изпитва ненаситна любовна страст към жълтата преса и клюкарските сайтове. Достатъчно е човек да напише името му в Гугъл, за да бъде залят от цунами от лигави заглавия и пикантни подробности.
"Бизнесменът Стефан Шарлопов: С жена ми сме се женили 3 пъти", тръби от едно от заглавията. Сякаш някой много се интересува от любовните истории на любимия олигарх на всяка власт. И това е сложено в рубрика "За дамите". Но хайде да не се заяждаме по този параграф, че ще изпаднем в конспирации ала Кончита Вурст.

"Стефан Шарлопов купи микробус да вози 5-те си деца", гласи друго заглавие, а то крие удивително платен репортаж в "24 часа", където се описват идилични подробности от семейния живот на предприемача, които могат да задавят от гадене всеки почитател на нормалната журналистика. Жанрът е "платена любов", а тя успешно може да имитира страст и оргазмични усещания. Самият Шарлопов обича да заема позата на патриарх на клан, който възпитава децата си в традиционни ценности и отговорности. Дали това е така или не обаче няма как да потвърдим. Съдейки по опитите на бащата обаче постоянно да продава образа си на медиите под формата на жълти новини и сензационни заглавия, можем сериозно да се усъмним в неговите собствени нравствени основи. Поради това розови истории за това как е дал кредитна карта на дъщеря си на 12 години, но после я е взел, трябва да бъдат разглеждани като рекламно фентъзи с неясна цел. Може би целта е героят на този платен репортаж един ден да стане телевизионен водещ в предаването "Звездни стажанти", за да могат медиите да го наричат "Българският Тръмп".

"Стефан Шарлопов станал милионер на 30", гласи друго от заглавията из жълтата част на медийното пространство. Нелепо е дори да се чете неговата биография там. Тя е изчистена от истинските детайли, не съответства на никаква реалност и е зализана като прическа на фолк-икона. Припомня, че един от ранните му прякори е бил "Кралят на кроасаните", но нито дума за това, че е превивал гръб пред всеки премиер в страната като почнем от Костов и свършим с Борисов. Точно тези двамата са го протежирали най-силно. Между другото, ако искате да откриете истината за образа на Шарлопов трябва да четете форумите, а не статиите. В тях трудно ще откриете дори и едно положително мнение за него. Очевидно огромното самочувствие, нелепите претенции, лигавите откровения, политическите чадъри и нечистоплътните властови връзки просто са изписани на лицето на Шарлопов, и народът масово го кълне, и то с основание.
Вероятно защото вижда в него уникално политическо подмазвачество. То си личи в интервю от 13 ноември 2016 година, което носи заглавие: "Не ни трябва предсрочен вот! Ще ни дръпне назад!". Това е хвърляне на колене пред Бойко Борисов, опит за спасяване на бащицата от който Шарлапов разчита да го спасява от скандали. Предсрочните избори биха означавали и да си тръгне неговата близка Лиляна Павлова, която удобно не забелязва незаконното му строителство в Созопол. Очевидно Шарлопов е пазен като последно оръжие за поразяване на съзнания, което всъщност доказва, че той не е бизнесмен, нито предприемач, а една марионетка, която не би изкарала и два лева, ако не беше политически протежирана. В това интервю Шарлапов ръси лъжа след лъжа. Ще се направим ли на слепи за това, че твърди, че бизнесът му не е свързан с държавни поръчки? Но той обяснява, че държавата имала 15 милиарда фискален резерв? Откъде, по дяволите, е измислил тази сума, която би накарала всички герберски финансисти да се зачервят от срам, ако трябваше да я произнесат. Откъде-накъде един бизнесмен, който твърди, че няма нищо общо с държавата, се държи като бойкоборисовски талибан и повтаря малоумни пропагандни лъжи?

Занимаваме се с тази част от образа на "бизнесмена", защото е много важно да видим истинските, а не медийните контури на Шарлопов, отвъд платената репортажна любов и сълзливите битово-социални подробности. Той е символ на всичко онова, което е нередно в тази страна и в нашия живот. Хората бягат оттук, защото това е страната в която само любимият олигарх на всяка власт може да се чувства удобно. Никой няма да го преследва. Никой не го проверява. Тук всичко му е позволено. От сауните насам Шарлапов вероятно живее с усещането, че всичко му е позволено. И това е така. Не очаквайте такива като Светослава Рудолф да ви кажат истината. Истината е в мненията на всички със запушени усти, които могат единствено през форумите да прояват своя протест към маститите олигарси, които тровят тази държава.


Николай Зартов