Георги Костов: Бежанският лагер в Харманли вече е по-сигурен
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Февруари 2017 21:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Костов: Бежанският лагер в Харманли вече е по-сигурен

/КРОСС/ Бежанският лагер в Харманли е с повишена сигурност спрямо преди, заяви главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от Дарик.

Той посети и разгледа центъра. Според него в момента в Харманли няма бежанци с рисково поведение, а през септември миналата година с подобен профил са били 1000 човека.

62 жандармеристи и допълнителни полицейски сили остават в Харманли, за да гарантират спокойствието, уточни главният секретар.

В лагера към момента са настанени 1500 души.

След бунта през ноември миналата година и пожара миналия месец две от халетата все още са необитаеми.

Затова и при капацитет от 2710 места сега могат да бъдат настанени най-много 2000 бежанци. Това уточни зам.-председателят на агенцията за бежанците Даниел Инджиев, който беше заедно с главния секретар на МВР на място.

В момента е обявена обществена поръчка за ремонт на сградата, която бе поломена от бежанците при бунта. Парите са осигурени от Европа, а за възстановяване на халето, което горя, ще помага Чехия, от където са обещали дарение, каза още той.

Извънредната инспекция на сигурността в бежанския лагер в Харманли идва в момент, в който миграционният натиск към страната ни е минимален.

Данните за това съобщи директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков. Той уточни, че има дни, в които няма задържан нито един нелегален имигрант на българо-турската граница. Общо за месец януари на браздата са били заловени 70 имигранти.