Семерджиев: През последните години разходите за лекарства са нараснали с 200%
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Февруари 2017 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Семерджиев: През последните години разходите за лекарства са нараснали с 200%

/КРОСС/През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3 процента, каза министърът на здравеопазаването Илко Семерджиев. Той участва в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства.

Законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект. Това показва, допълни министър Семерджиев, че разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП. Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци, каза още той. Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество, добави Семерджиев.

Някои нови молекули ще бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии, каза подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Той посочи, че болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в системата ни е ограничен. Ако политиците решат, че трябват повече средства за солидарно здравеопазване, средствата ще се увеличат, посочи той.

Предвижда се да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата, каза още Петров. По думите му има и идея в онкологията НЗОК да плаща терапията на пациент средно на килограм/тегло, като този начин на плащане няма да се отнася за детските терапии.