Проф. Пилософ не се притеснява от разкритията във Фонда за лечение на деца
Секция: Здраве
19 Март 2017 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пилософ не се притеснява от разкритията във Фонда за лечение на деца

/КРОСС/ "Аз няма от какво да се притеснявам". Това заяви пред БНР бившият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ във връзка с разкритите редица нарушения.

Припомняме, че нередностите са установени при проверка на специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването. Голяма част от нарушенията са от времето, когато Пилософ е бил начело на фонда. Те са свързани със заявления за помощ, които не са придвижвани за разглеждане, бавени с месеци документи и решения.

Открити са и неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти. В други случаи пък решенията са били взети само със становище на комисии от заинтересованите болници.

Владимир Пилософ е категоричен, че всякакви приказки за това, че фондът не работел са "меко казано преувеличени". Все пак той призна, че правилата трябва продължат да се променят и актуализират. Практиката показва, че има неща, които затрудняват работата на фонда, допълни той.

Проф. Владимир Пилософ подаде оставка на 24 април, но бе оставен на работа до 6 март. От тази дата фондът се оглавява от д-р Тинка Троева. Тя смята, че е необходима организационна промяна във Фонда за лечение на деца.

От своя страна Красимира Величкова от Българския дарителски форум и бивш член на Обществения съвет коментира, че е имало забавяне на подадените за лечение заявления. Тя подчерта, че на практика се потвърждават аргументите, с които са напуснали Обществения съвет, а именно, че се подменя негово решение. Величкова посочи, че лечението на деца се забавя заради системни административни нарушения.