Жените решават за бирата по вкусовите й характеристики
Секция: Наука
20 Март 2017 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жените решават за бирата по вкусовите й характеристики

/КРОСС/Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при избора за закупуване на бира. Това показва изследване, чийто акцент са бирените предпочитания на дамите от началото на тази година.

Проучването сред жени на възраст между 19 и 50 години е публикувано в международното издание на Института за наука и технология на храните на Великобритания. Вкусът е определящ сред още 5 основни фактора: цвят, стил, опаковка, бранд и технология на производство, според изследването.

Дамите най-вече харесват светлото пиво, в което слабо горчивият и балансиран вкус се съчетава с фин хмелов аромат. Обичайно светлите лагер бири са със златист цвят, кристална бистрота и балансирана газировка. Те съдържат 92% вода, алкохолното им съдържание е между 4-5% обемни градуса алкохол, 0,3% протеини, 0,2% фибри, 0% мазнини и около 40-43 калории на 100 милилитра.

Въпреки че хмелът е уникалната за пивото съставка, силно охмелените бири с изразени горчиви нотки не са харесвани от нежния пол, независимо от факта, че горчивите вещества на хмела съдържат редица полезни съставки като феноли, флавоноиди и изофлавоноиди, уточняват авторите на изследването.

Извън предпочитанията на жените остават и бирите с плътен вкус, стаут бирите с дълбок, тъмен цвят, вкус на препечен малц и по-високо алкохолно съдържание, тъмните и мътните нефилтрирани бири, които по-скоро представляват интерес за мъжете и за бираджиите, които обичат да експериментират.

В своите заключения авторите на публикацията отчитат, че за разлика от мъжете, вкусовите предпочитания на жените са към по-леки и по-сладки питиета. Тези характеристики са определящи за избора им и по отношение на бирената категория, в която те харесват по-леко пиво с деликатен вкус. Авторите на изследването не са открили връзка между тютюнопушенето и бирените предпочитания на дамите.

Данните от това и редица други проучвания сочат, че обичайно жените консумират два пъти по-рядко пиво отколкото мъжете именно заради по-горчивия вкус на кехлибарената напитка.

В България дамите не правят изключение от тази тенденция. Според данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) през 2015 г. жените са консумирали бира 3 пъти месечно, а мъжете - 9 пъти.

През 2016 г. българките са пили бира пет пъти месечно, а мъжете - 12 пъти. Най-често пиво са консумирали дамите на възраст между 30-39 години - 8 пъти на месец.

През миналата година най-активните любителки на пивото са от Русе, където честотата на консумация на бира от нежния пол е 9 пъти месечно. В същото време всяка пета българка счита, че бирата е подходящото за нея питие, а всяка четвърта - че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот. По данни на Съюза на пивоварите у нас консумацията на лагер (светла бира - б.р.) традиционно заема около 95% от пазара на бира в страната.