Apple получи одобрение да тества автономни коли в Калифорния
Секция: Автомобили
18 Април 2017 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Apple получи одобрение да тества автономни коли в Калифорния

/КРОСС/ Американският технологичен гигант Apple се сдоби днес със специално разрешение - да тества технология за автономни автомобили в щата Калифорния, САЩ, съобщи в. "Индепендънт".

Така компанията се нарежда до автомобилни и технологични концерни като Google, "Форд", "Фолксваген", "Даймлер", "Тесла" и "Дженеръл Моторс", които също ще експериментират със своите проекти за самоуправляващи се коли в щата.

Самото разрешително е много специфично - то позволява да се правят тестови карания с три автомобила, одобрени са шестима шофьори. Всички коли са от един модел - Lexus RX450h от 2015 г.

За разлика от гореизброените компании обаче, от "Apple" досега не са признавали, че смятат да разработват автономна или електрическа кола. През последните години обаче компанията в Купертино купува разработки, малки компании, патенти и наема десетки автоспециалисти. Всичко това подклажда слухове, че хората на покойния Стийв Джобс също искат парче от баницата на бъдещето в автомобилната индустрия.

"Това потвърждава слуховете, че "Apple" поне се заиграва с идеята да се включи в някакъв капацитет в бизнеса с автономни коли", обяснява Крис Тиодор, консултант и бивш вицепрезидент на "Форд" и на "Крайслер".

Той обяснява, че в този си вид позволението не означава, че "Apple" ще правят автомобил от нулата, а че по-скоро искат да тестват допълнителен софтуер и хардуер. В епохата на компютри в колите е нормално те да имат периферия, както и компютрите на бюрата ни. Тоест може да става дума просто за интеграцията на iPhone в бъдещите автономни коли, например.

От компанията отказаха да коментират, но наскоро техният директор по цялост на продуктите Стийв Кенър заяви, че те инвестират сериозно в изследването на машинно обучение в много области, включително в транспорта.