Специален пролетен концерт с произведения на Джакомо Пучини представя Софийската Филхармония
Секция: КУЛТУРА
20 Април 2017 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специален пролетен концерт с произведения на Джакомо Пучини представя Софийската Филхармония

/КРОСС/ На 28 април в зала "България" ще звучи първата му опера "Вилиси", изпълнявана изключително рядко по света

Събитието е под палката на Масимилиано Мурали

На 28 април в зала "България" ще станем свидетели на един специален и необикновен концерт с творчеството на великият и обичан италиански композитор Дажокомо Пучини. В програмата ще звучат рядко изпълнявани негови симфонични произведения, а гвоздеят без съмнение, ще бъде първата му опера - едноактната "Вилиси" („Самодиви"). Младият Пучини я пише през 1883 г, когато е само на 25 г., но още тогава впечатлява с драматизма заложен в нея, с изкусните мелодични линии и с яркото звучене на оркестъра. Премиерата на "Вилиси" е през 1884 г. в Teatro dal Verme в Милано, а повечето български меломани ще се срещнат с нея сега за първи път.

Специално за концерта на 28 април в зала "България" пристига един от най-видните европейски оперни диригенти - Масимилиано Мурали. Заедно със софийските филхармоници и НФХ „Светослав Обретенов", удостоен преди дни с отличието „Музикант на годината", на сцената ще бъдат неповторимият световен баритон Кирил Манолов и неговите прекрасни сценични партньори - сопраното Таня Иванова и тенорът Милен Божков.

В Специалният концерт ДЖАКОМО ПУЧИНИ ще прозвучат „Хризантеми" за струнен оркестър, Интермецо из второ действие на операта „Манон Леско", Скерцо, Симфонично капричио и едноактната опера „Вилиси".

Билетите за концерта са на цена от 30 до 50 лв. и се продават на касата на Софийска филхармония в зала "България", в системата на eventim.bg и в партньорската мрежа - в Билетен център в НДК, Билетна каса на "Арена Армеец", Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи и верига магазини "Технополис".

Джакомо Пучини е най-изпълняваният оперен композитор в света. Мнозина го нареждат пред Вагнер и Верди, а според списание „Opera America" от десетте най-изпълнявани опери в света четири са на Пучини: „Бохеми", „Тоска", „Мадам Бътерфлай" и „Турандот". Композитор и драматург, който не само познава тънкостите на сценичните закони, но умее и виртуозно да изгражда драматургичното развитие на музикалният материал. Блестящ оркестратор, Пучини влага в оркестровата партия чертите на истинския симфонизъм от края на ХIХ век.

Тази пролет Софийската филхармония ни дава уникалната възможност да опознаем големият майстор и като симфоник, да се насладим на неговата първа опера „Вилиси", както и на други рядко изпълнявани негови творби. В петъчната вечер на 28 април точно в 19.00 ч. ще се потопим във вълшебният свят на Джакомо Пучини.

Можете да се присъедините към събитието във Facebook - ТУК.

Можете да намерите билети - ТУК.