Вицепремиерът Янев: Защитихме добре националните интереси по време на изборите
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Янев: Защитихме добре националните интереси по време на изборите

/КРОСС/ „Защитихме добре нашите национални интереси по време на изборите. Създадохме добра организация, направихме нещата по най-правилния начин и получихме висока оценка за работата си". Това заяви вицепремиерът, отговарящ за организацията на вече изминалите парламентарни избори и министър на отбраната на служебното правителство ген. Стефан Янев по време на лекция пред студенти и преподаватели в УниБИТ.

Той посочи, че намесата на Турция в изборния процес била минимизирана и в същото време са запазени добрите взаимоотношения между двете съседски страни.

"Не може две държави с обща граница да не търсят възможности за общи интереси. Не можеше да се затвори границата с Турция, както искаха някои политически сили. Кой щеше да спечели от това? Никой! Не можехме да допуснем, че държава-членка на Европейския съюз ще затвори своята граница заради исканията на 2000 души, във вреда на бизнеса и на нормалните контакти. Не бива да се поддаваме на емоции".

Така министър Янев обоснова действията на служебното правителство в деня на изборите, когато Патриотите бяха окупирали границата ни с Турция и искаха затваряне на граничните пунктове, заради наплива на български изселници да гласуват в страната ни.

„Тези хора са български граждани, те имат право на глас. Ако затворим границата, какво става с тях?", попита Янев, цитиран от „Епицентър" и подчерта, че правителството си е свършило работата и всичко е било под контрол.

Ген. Стефан Янев беше поканен от ректора на УниБИТ проф.д-р Стоян Денчев да изнесе публична лекция на тема „Национални интереси".

Пред студентите и преподавателите на университета ген. Янев обоснова много подробно и интересно тезата за националните интереси, чиято функция е националната сигурност.
„Светът се променя пред очите ни и ние трябва да правим адекватни изводи как да построим нашата национална сигурност при защита на националните интереси в партньорство с истински и трайни съюзници", посочи военният министър. Динамиката на световните процеси и такава, че нямаме готови решения.

Високопоставеният лектор посочи три отправни точки при формирането на националната стратегия: цел (какво иска да постигне държавата); пътят, по който да го постигне и средствата, чрез които да го направи.

Изхождайки от индивидуалните мотивационни фактори на всеки човек, ген. Янев формулира и трите най-важни за едно общество национални интереси: сигурност, просперитет и справедливост.

„За да върви напред едно общество, то трябва да има концепция за националната сигурност, просперитет, чрез който да успява в икономически план и органи, чрез които да налага справедливост, което означава добре функционираща съдебна система", посочи военният министър.

Той подчерта, че с оглед на новите реалности е необходима ревизия на Стратегията за национална сигурност, писана през 2011 година.

Лекцията на ген. Янев предизвика интерес сред студентите, които го „заляха" с въпроси за националните интереси на САЩ, на Русия, на Южна Корея. Младите питаха за вмешателството на Турция в делата на България, за събитията в Близкия изток, състоянието на българската армия.

На лекцията като гости присъстваха проф.Николай Радулов, Цвета Маркова, а сред студентите и преподавателите на УниБИТ беше и бившият вицепример Цветлин Йовчев.