Кънчо Стойчев: ГЕРБ и патриотите може да изкарат и 4 месеца, ще се скарат за Турция, икономиката и мажоритарния вот
Секция: Интервюта
25 Април 2017 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънчо Стойчев: ГЕРБ и патриотите може да изкарат и 4 месеца, ще се скарат за Турция, икономиката и мажоритарния вот

/КРОСС/ Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Cross.bg

- Г-н Стойчев, бъдещата управляваща коалиция обещава да изкара 4-годишен мандат. Ще издържи ли съюзът на ГЕРБ с Обединените патриоти този път до края?

- Tози отговор може да даде само гадателка. Сериозен и научен отговор не може да се даде. Работа на политиците е да правят заявки и обещания за мандата си. Това невинаги съвпада с намеренията им. Всичко зависи от това, как ще се управлява страната през тези години, за които говорят. Както може да продължи един мандат 4 години, така може и да приключи за 4 месеца. Не бих се наел да правя прогнози, особено в подобна международна обстановка.

- Като човек, който следи от години политическата обстановка, какъв е вашият рефлекс за евентуалния кабинет?

- На първо четене - ще има разминаване в отношението спрямо Турция. По въпроса за мажоритарното гласуване също няма да има съгласие между ГЕРБ и „Обединените патриоти". Ще има разминаване и в социалната и икономическата политика. За последните 6-7 години страната ни увеличи два пъти заемите си. Патриотите няма да са доволни от всичко това.

- Кои ще бъдат проблемните министерски кресла?

- Както знаем, няма да има лесни политически решения, както е било при всички коалиции. Един от най-сложните ресори са финансите. Нямаме съмнения, че Бойко Борисов ще остане премиер, единствено за това може да сме приблизително сигурни. Това не е най-важното, въпросът е да бъде постигнато коалиционно съгласие. Като чуем кои ще са министрите, може да коментираме малко повече.

- Как ще се разберат по въпроса с Русия ГЕРБ и патриотите?

- Не мисля, че по този въпрос ще има голям раздор между ГЕРБ и „Обединените патриоти". Самият Борисов не води войнствена политика спрямо Кремъл. Единствено Росен Плевнелиев си играеше като с дървен автомат.

- Ако се провали отново и този парламент, кой ще издъни „Дондуков" 1? Бойко Борисов, Волен Сидеров, Валери Симеонов или Красимир Каракачанов?

- Не е коректно да коментираме неродена Марта. Не мога да преценя. И гласоподавателите, и политиците се променят. Не бива да отнемаме тази възможност на нито един човек.

- По какъв начин ще се отрази скандалът в БСП с оттеглянето на Георги Гергов?

- Аз скандал в БСП не виждам. Чест прави на партията, че прави заявка за морал в политиката и за изграждане на нови отношения. Разбиването на паралелната държава ще е дълъг процес. Корнелия Нинова прави това, което обеща. Тя доказа, че е най-силният политик в момента. Факт е, че в това отношение имаме едно добро начало.

- Какво да очакваме от новия парламент и от новия Министерски съвет?

- Не очаквам големи изненади, както се пише в медийното пространство. Разпределението е справедливо между формациите, ако го запазят. Ще има 4-5 кресла за патриотите. Тук чудеса не очаквам. Важни министри ще повторят мандата си.

- Как ви се струва предложените Цецка Цачева да стане правосъден министър? Ще се приеме ли от избирателите, които не поискаха тя да стане президент?

- Нямам нищо против Цецка Цачева като политик. Трябва обаче да се прецени разумно, дали е разумно да става министър? Тя загуби доста драматично президентските избори с голям залог. За мен лично ще е голяма грешка подобен ход. Не говоря за личните й качества, но в политиката има реалности, които не трябва да се пренебрегват. Ако тя стане министър, ще бъде много дразнещо за голяма част от електората на ГЕРБ. Може вината дори да не е нейна, а да е накарана да направи тези ходове.

- Ще се превърне ли Веселин Марешки и неговата „Воля" в новото БДЦ, което ще служи като „резервна гума" на ГЕРБ?

- Твърде вероятно е това да се случи. Не може да се каже още категорично, тъй като това е партия, която за пръв път влиза в парламента и няма структури.

- Ако Емил Димитров - Ревизоро оглави в парламента митниците и НАП, ще сбърка ли ГЕРБ, оставяйки на патриотите секторите, с които се гордее, че събира най-много средства за бюджета?

- Не бих казал, че това ще бъде тотална грешка. Този сектор трябва да се разрови. Не мисля, че някой мисли обратното.