Лошото настроение е силно заразно
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Май 2017 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лошото настроение е силно заразно

/КРОСС/ Учени от университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че кучетата "се заразяват" от емоционални звуци, които чуват от хора или свои събратя, съобщава в. "Дейли мейл".

Емоционалното заразяване е основен компонент на съчувствието. То е характерно за различни животински видове - от примати до гризачи. Учените са работили с 53 възрастни кучета от различни породи и собствениците им. Те са направили експеримента в две стаи - едната с високоговорител, скрит в дървена кутия. По него пускали различни аудиостимули. За позитивен човешки звук използвали смях, а за негативен - плач. За кучешки звуци използвали игрив лай и вой от изолация.

Контролно ветеринарите пускали и неемоционални звуци - говор, дъжд, ромон на листа. Сравнявайки позитивни и негативни звуци на кучета и хора, участвалите в експериментите животни са показали с поведението си силна реакция и негативно емоционално състояние, след като са чули негативните звуци. Те са реагирали най-остро с вцепеняване на нещастието на събратята си.