2000 работодатели искат да наемат работници от трети страни за сезона
Секция: ИКОНОМИКА
19 Май 2017 20:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
2000 работодатели искат да наемат работници от трети страни за сезона

/КРОСС/ 2000 работодатели са подали заявления за наемане на работници от трети страни за сезонна работа в отраслите "хотелиерство и ресторантьорство", съобщи пред журналисти Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас, предава "Фокус".

По информация на работодателските организации в туристическия бранш най-голям интерес за наемане на работна ръка от страни, извън ЕС, има от Украйна, Беларус и Молдова. Кирилова подчерта, че от понеделник, 22 май, работодателите, желаещи да наемат такива работници за случаите на сезонна заетост до 90 дни, ще могат да подават документи директно в офисите на Регионалните служби по заетостта в Бургас и във Варна, а не както е било до сега да правят само в София.

Към момента работодателите трябва да представят комплект документи, в който да е посочено, че лицата, които търсят, трябва да притежават съответно професионален опит. На сайта на Социалното министерство е качено предложение за промяна на правилника за прилагане на Закона за трудова миграция. „В момента има обсъждане по тези въпроси, но в това предложение е посочено, че една част от тези документи ще отпаднат, предвид на това, че за длъжностите, за които лицата ще бъдат наети, не се изискват специални умения. Това ще облекчи подготовката на документите. Вероятно в началото на юни ще бъде облекчен режимът за приема на документите, които трябва да представят работодателите", каза още Кирилова.

За месец април най-много работни места са обявени в отраслите „хотелиерство и ресторантьорство" (1772) в Дирекция „Регионална служба по заетостта"-Бургас.