След 2030 г. НАСА планира мисии към Уран и Нептун
Секция: Наука
17 Юни 2017 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 2030 г. НАСА планира мисии към Уран и Нептун

/КРОСС/ Уран и Нептун никога не са били във фокуса на вниманието, но това скоро може да се промени. Изследователска група към НАСА оповести за възможни мисии до една от тези две планети, които ще бъдат насочени към събиране на данни за техния състав, съобщава New scientist.

"Предпочитаната мисия е спътник или атмосферна сонда до Уран или до Нептун - това осигурява най-високата научна стойност и позволява проучване в дълбочина на всички аспекти на системите на една от двете планети - пръстени, спътници, атмосфера, магнитосфера", обяснява Ейми Саймън (Amy Simon), съпредседател на изследователската група Ice Giants Pre-Decadal.

Има четири евентуални мисии - три със спътник и една с прелитане край Уран, в която ще има тясноъгълна камера за заснемане на подробностите върху гигантските ледени луни. Обмисля се и атмосферна сонда, която да се гмурне в атмосферата на Уран, за да измери нивата на газ и тежки метали там.

Трите основни неща, които трябва да бъдат осигурени по време на мисиите със спътник, са тясноъгълна камера, доплеров радар и магнитометър, докато ако се избере вариант с прелитане край Уран, трябва да има 15 инструмента като детектори на плазма и космически прах, камера за инфрачервени и ултравиолетови изображения.

Двата водещи научни приоритета са определяне състава на ледените гиганти и определяне на вътрешната им структура и концентрацията на тежки метали.

Сред другите цели са проучване на енергийните полета, метеорологичните условия и климата; задълбочени проучвания на луните; откриване на повече за състава и формацията на пръстеновите системи, които орбитират около Нептун и Уран като пръстените на Сатурн. Мисия до Нептун би включила и наблягане върху най-голямата й луна Тритон с неговите гейзери и разредена атмосфера.

"В сравнение с Нептун Уран има по-голяма сателитна система, която вероятно се е създала в диск около планетата (също като сателитните системи на Юпитер и Сатурн), което е полезна информация за сравнителната планетарна наука, и аз съм въодушевен от по-доброто разбиране на разнообразието на тези малки светове", отбелязва Джонатан Фортни (Jonathan Fortney) от Университета на Калифорния, Санта Круз, който предпочита идеята за мисия до Уран.

Защо да се посещават тези ледени гиганти изобщо? От досега откритите екзопланети, такива с размерите на Нептун са най-изобилни. Разбирането по какъв начин Уран и Нептун са се формирали може да покаже как ледените гиганти се различават от газовите гиганти и защо първите са по-често срещани.

Има обаче няколко препятствия пред подобна мисия. Пътешествието би продължило най-малко 14 години и ще трябва да бъде използвана ядрена енергия, защото слънчевата би била неефикасна толкова далече от Слънцето. Използваните от НАСА атомни батерии, захранвани с плутоний-238, са в недостиг, защото международните договори забраняват обогатяването на плутоний от дълги години. От 2013 г. вече е позволено отново обогатяването на малки количества плутоний.

С повече късмет мисия до Уран би могла да стартира през 2034 г., но ако НАСА пропусне точното врезе за изстрелването, то тази възможност ще бъде отложена за неопределено време.

"За Уран, въпреки че след 2034 г. честотата на подходящи дати за изстрелване намаляват, все още ще има подходящи възможности до около 2041 г. Що се отнася до Нептун обаче, след 2030 г. ще липсва вече гравитационната помощ от Юпитер и ще трябва да се изчака още 12 години до 2041 г.", обяснява Марк Хофстадър (Mark Hofstadter) от NASA Jet Propulsion Laboratory.