Естония отваря електронно посолство в Люксембург
Секция: Технологии
17 Юли 2017 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Естония отваря електронно посолство в Люксембург

/КРОСС/ Естония ще отвори електронно посолство в Люксембург през 2018 г., за да съхранява там своите бази данни.

В него ще се съхраняват данни за данъците, недвижимите имоти, търговските предприятия, документите за самоличност, пенсиите, законодателството и преброяването на населението.

„Това е първото посолство за електронни данни в света", обясни естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е най-технологично развитата в ЕС. Повечето обществени услуги в Естония са достъпни на специален портал в интернет, а електронното гласуване е въведено от 2005 г.

Залата със сървъри ще е под засилена охрана и ще съхранява важна информация на естонското електронно правителство, които ще останат достъпни дори ако системата на националната територия излезе извън строя.

„Това е част от т.нар. ежедневна дигитална хигиена в нашите все по-дигитализирани общества", пише в декларация на естонския премиер, който подписа с люксембургския си колега Ксавие Бетел споразумение за съхраняването на естонскитке данни.

Естония има консулство в Люксембург, но посланикът ѝ в тази страна живее в Брюксел. Електронното посолство няма да е свързано с това в Брюксел, нито с консулството в Люксембург.