Жители на Горни Лом с писмо до ЕП и правителството заради опасни мини
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2017 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жители на Горни Лом с писмо до ЕП и правителството заради опасни мини

/КРОСС/ Жители на Горни Лом изпратиха отворено писмо до български и европейски институции заради противопехотните мини в завода „Миджур", които застрашават живота на местните. Сигналът им е изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и редица български управници, сред които премиера Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, главния прокурор Сотир Цацаров и др.

В писмото си те уточняват, че в гръмналия на 1 октомври 2014 г. завод "Миджур" в с. Горни Лом, при което загинаха 15 души, се съхраняват над 190 хил. броя мини със съдържание в тях на 74 тона тротил и няколко тона хексоген и тетрил. По техни думи има риск за нов несравнимо по-голям взрив.

Според тях от това възникват най-малко две закононарушения: заплаха за националната сигурност и нарушаване на международен договор - Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.

"Настояваме прокуратурата да привлече към лична отговорност всички държавни служители от най-високите нива на властта", завършват авторите, сред които е Димитър Димитров - баща на загиналия на 26-годишна възраст Михаил, който е работник в завод "Миджур".