Трима загинали и 34 ранени при протестите в Шарлътсвил, Вирджиния (обновена)
Секция: СВЯТ
13 Август 2017 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трима загинали и 34 ранени при протестите в Шарлътсвил, Вирджиния (обновена)

/КРОСС/ Броят на жертвите при вчерашните сблъсъци в американския град Шарлотсвил се увеличи до трима души, съобщиха властите.

Едната жертва е 32-годишна жена, която била пометена от врязалата се кола. Извършителят е арестуван, деянието му се окачествява като предумишлено убийство.

Засега не се дават подробности за другите два смъртни случая.

Шарлъстсвил, Вирджиния се оказа арена на сблъсък между десни националисти и антирасисти. Шествието „Единство на десните" беше организирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Това обаче предизвика ответна реакция на движението „Животът на черните има значение", стигна се до контрапротести.

След няколко часови сблъсъци кола се вряза в протестиращите.

Шофьорът на колата, който първоначално избяга от местопрестъплението, се оказа 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство и бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил.

В града е въведено извънредно положение, а губернаторът на щата Вирджиния призова националистите да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство.

На място действат полицейски отряди и части на Националната гвардия, които се опитват да изтласкат националистите от парка, където те се бяха събрали. Стотици ултрадесни активисти, включително членове на расистката организация Ку-клукс-клан и неонацисти, участват в сблъсъците с опонентите си. По-рано телевизия „Фокс нюз“ съобщи, че радикалите наброяват 6000 души.

Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се в Шарлъствил.

"Възможно най-строго осъждаме тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие. Това се случва от много време насам в страната. Не по времето на Доналд Тръмп, не по времето на Барак Обама. А от много, много време. Това няма място в Америка!"

На страницата си в Туитър Мелания Тръмп написа: „Нашата държава поощрява свободата на словото, но нека взаимодействаме без омраза в нашите сърца. Насилието няма да доведе до нищо добро“, посочи тя.

Според анализатори ескалацията на напрежение в Шарлъствил показва колко дълбоко е разделено американското общество и колко сериозни са проблемите в Съединените щати, които са се задълбочили с избирането на Доналд Тръмп за президент.