Храните поскъпват драстично
Секция: ИКОНОМИКА
13 Септември 2017 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храните поскъпват драстично

/КРОСС/ Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища за периода от 28 август до 1 септември има осезаемо поскъпване на хранителни продукти, предава БНТ.

В края на лятото са поскъпнали зеленчуци, месо и млечни продукти. Това е новина, която безспорно засяга всички. Една от любимите летни храни несъмнено е тараторът, но в последната седмица на август продуктите, с които се приготвя, осезаемо са поскъпнали.

Кофичката кисело мляко е стигнала само за седмица до цена от 0,77 стотинки, което е увеличение над 1% /1.3%/. И с оранжерийните краставици положението не е по-добро. Техният килограм на едро струва средно 1.70 лв/кг, което означава, че цената им се е вдигнала с около 12%.

За любителите на традиционните салати веднага сме направили справка и за цените на оранжерийните домати. В седмицата между 28 август и 1 септември цената им е скочила между 10 и 20% при цена 1.10 лв за килограм. Наблюдава се сериозно поскъпване и при още един от сезонните зеленчуци за разглеждания период. Тиквичките на едро са поскъпнали с над цели 23% при цена от 90 стотинки за килограм.

Това е ситуацията с цените на част от сезонните зеленчуци, но за съжаление и при месото се наблюдават подобни тенденции. Друг основен хранителен продукт, който е поскъпнал в последната седмица на август, е пилешкото месо.

Повишаването на цената е между 0.3 и 0.7%. Каймата мина 4.50 лв за килограм, а колбасите струват приблизително 4.40 лв.

Информацията е от седмичния бюлетин за цените на едро на основните хранителни стоки, плодове и зеленчуци от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.