Луд с пушка или терористичен заговор?
Секция: Анализи
04 Октомври 2017 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Луд с пушка или терористичен заговор?

/КРОСС/ Трагедията в Лас Вегас повдига сложната тема за правото на американците да носят оръжие.

Най-малко 59 души загинаха, a 527 души бяха ранени след като мъж откри стрелба по посетителите на кънтри концерт в Лас Вегас. По този начин трагедията се превърна в най-кръвопролитната масова стрелба в американската история. Според официалната версия 64-годишният извършител Стивън Падок е открил огън по множеството от балкона на стаята си на 32-ия етаж в прочутия хотел "Мандалей бей".

В стаята на Падок полицията в Лас Вегас намира цял арсенал - повече от 40 огнестрелни оръжия, експлозиви и няколко хиляди единици патрони. За атентатора се знае единствено, че е местен предприемач, занимаващ се с недвижими имоти, който четири дни преди атаката отсяда в хотела. Казусът е особено заплетен, а единственото почти сигурно е, че "Ислямска държава" няма никакво отношение, въпреки поетата от групировката отговорност.

Първоначалното разследване се затруднява да намери какъвто и да е мотив за деянието. Падок няма засвидетелствани психически отклонения, нито криминално досие. Няма никакви данни за съпричастност към радикална или терористична организация, добавят от ФБР. Близките на извършителя бяха шокирани от новината. "Въобще не е запален по оръжията...от къде, по дяволите, е взел автоматични оръжия. Той няма военна подготовка", разказа пред американската телевизия CBS смутеният Ерик - брат на Стивън Падок. Братът на атентатора допълни, че не е имало "абсолютно никаква индикация за възможността той да направи това" и обяви, че Стивън не е имал политически или религиозни пристрастия. "Той беше обикновен човек. Нещо е станало, превъртял е или нещо такова."

Загадките около най-кръвопролитната стрелба в американската история веднага бяха използвани от любителите на конспирациите в САЩ, които намират пропуски в официалната версия. Най-голяма популярност доби видеото на известния американски водещ Алекс Джоунс, който в петък, 29 септември, направи прогноза, че нещо подобно ще се случи. Според версията на Джоунс напрежението в американското общество ще се нагнетява с провокации до 4 ноември, когато според него ще започне минигражданска война, чиято цел е да бъде свален президентът Доналд Тръмп. В предаването от петък Джоунс твърди, че извършители на планираните бъдещи провокации ще бъдат паравоенни формирования на "алтернативната левица" като антифашистката група Antifa.

Версията на колоритния водещ е подкрепена с оскъдни доказателства. В този прочит на събитията критиките са насочени по-скоро срещу официалната версия. Изтъкват се свидетелствата на шерифа на Лас Вегас Ломбардо, който обяви, че камериерките на хотела са били в стаята на Стивън Падок непосредствено преди деянието и не са забелязали нищо нередно (най-малкото арсенала от над 40 огнестрелни оръжия и няколко хиляди патрона). Множество източници от мястото на трагедията съобщават, че жена от латиноамерикански произход на видима възраст около петдесет години е предупредила за опасността непосредствено преди началото на стрелбата. Един от свидетелите, 21-годишната Бриана Хендрикс, заяви пред DailyMail, че въпросната жена е крещяла: "Те са навсякъде...Всички вие ще умрете днес" около 45 минути преди инцидента. Не е ясно как Стивън Падок се е сдобил с автоматично оръжие, което да му позволи да стреля в продължение на 10-15 минути без прекъсване, продължават да намират пропуски в официалната версия критиците. Появяват се непотвърдени сведения за стрелба от други точки - хотелите "Ариа" и NYNY. Независимо от големите загадки и противоречия около касапницата в Лас Вегас доказателствата за изграждане на алтернативна версия са недостатъчни.

Изводът от трагедията обаче е еднозначен - стрелбата в Лас Вегас е сериозен политически удар срещу президента Доналд Тръмп. Проблемът дори не е във факта, че по-голямата част от жертвите, присъстващи на кънтри концерта, се счита, че представляват традиционна Америка и подкрепят Тръмп. Става въпрос за прословутата Втора поправка в американската конституция. "Правото на хората да притежават и носят оръжие не може да бъде нарушено" е норма, около която се оформя ключова дискусия за американското общество.

Президентът Доналд Тръмп е поставен в патова политическа ситуация. Видни представители на опозиционната Демократическа партия, между които Джо Байдън, Хилъри Клинтън, конгресмени и сенатори вече открито настояват за спешни промени в американското законодателство, които да ограничат правата на американците да притежават и носят огнестрелно оръжие. В случай, че той се противопостави на законопроекта, каквито индикации вече се появяват, това ще означава сериозна дестабилизация и криза в политическото доверие. Ако обаче Тръмп реши да подкрепи рестрикции върху правото, заложено във Втората поправка, това би било тежък удар върху тази традиционна Америка, която бившият президент Обама нарече хора, "държащи се за техните оръжия и религия". Разоръжаването на американците е идея, над която определени сили в САЩ безуспешно работят в продължение на години. За разлика от гражданите на повечето европейски страни, традиционно американците имат специфично, изпълнено с подозрение, отношение към федералното правителство. Именно правото на носене на оръжие се разглежда като гаранция срещу посегателството на властта над гражданските права.

Наблюдателите на процесите в американската политика не са забравили, че по време на предизборната кампания поддръжниците на Доналд Тръмп имаха сериозни опасения за честността на вота и дори организираха въоръжени отряди, които да наблюдават законността в избирателните секции. Според редица анализи именно това даде самочувствие Тръмп да направи странното изказване броени дни преди изборите, че ще признае резултатите от изборите, но само ако спечели. Правото на носене на оръжие е червена линия, зад която традиционна Америка не може да отстъпи. Запазването на правата във Втората поправка, както и политическата стабилност на президента ще бъдат подложени на изпитание в светлината на ужасната трагедия в Лас Вегас.

Източник: Поглед.инфо