Д-р Василев: Българският лекар не е обучен да общува с пациента и близките му
Секция: Здраве
12 Октомври 2017 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Василев: Българският лекар не е обучен да общува с пациента и близките му

/КРОСС/ Българският лекар не е обучен да общува с пациента и неговите близки за състоянието му. Това е пропуск в медицинското образование и не се преподава в медицинските университет в България като задължителна част. Това каза в БНТ "Денят започва" доц. д-р Добрин Василев, началник на кардиология в Александровска болница по повод постоянните упреци към лекари от пациентите.

Липсва добро разяснение на причинно-следствените връзки какво му е и следва да се направи, добави той. Лекарят е длъжен да информира пациентът, когато е в съзнателно състояние и близките,когато не е в съзнателно състояние.

В студиото на БНТ доц.д-р Василев каза още, че у нас има свръхочаквания, породени от филмите, че всеки пациент може да бъде спасен. Медицината се развива, но сме далеч от това да сме богове и да възкресим. Българинът чака да му мине, за да отиде на болница, каза още началникът на кардиологията в Александровска болница.

Доц.д-р Добрин Василев заяви, че Северозапада е най-болният район и с най-висока смъртност. По думите му тя е почти два пъти по-висока от София. Причината за това до голяма степен може би е в мисленето на хората в този регион, каза още специалистът. Той каза, че в есенния период е добре хората със сърдечни заболявания да се консултират за противогрипна и пневнококова ваксина.