Арнаудова: Прокуратурата все още не е сезирана по казуса "Александър Николов"
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2017 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арнаудова: Прокуратурата все още не е сезирана по казуса "Александър Николов"

/КРОСС/ Полицията все още издирва мъжа, който измами десетки в социалните мрежи. Александър Николов е несъществуващ човек, който успя да заблуди стотици изявени личности в България. Повечето от тях се оказаха измамени, други - ужилени с хиляди левове. Жертвите сами стигнаха до своя заподозрян - Спас от Кочериново.

Той се представял за служител в различни самолетни компании и предлагал на приятелите си в социалната мрежа билети на намалена цена. Междувременно се изказвал по всякакви социални и политически теми, качвал свои снимки от различни дестинации и дори бил гост автор в сайта Webcafe. Преди три години мнимият Александър дори се включва на живо в ефира на БНТ.

За мнозина Александър Николов е поредният измамник, за когото разказват по телевизията. За стотици хора с престижни професии обаче той беше изявен мъж с десни убеждения. Автор на десетки статии и анализи. За някои дори приятел. Всъщност Александър е фикция - профил, роден 2013-та, заедно с големите протести срещу кабинета "Орешарски".

Профилът на Александър не е много стар. От 2009-а до 2012-а човекът зад този профил се е наричал Анелия. С началото на протестите срещу кабинета "Орешарски" сменя името си на Александър и става изключително активен с политическите си коментари. Представя се за 35-годишен мъж, който живее в Париж, работи за няколко самолетни компании и пътува често, като редовно качва свои снимки от различни дестинации. Целта на профила е да се създаде образ на интелигентен и образован млад човек, който да вдъхва доверие.

След като добива популярност, Николов започва да влиза в личен контакт с приятелите си и да се сближава с тях. След време им предлагал самолетни билети или различна техника на по-ниска цена. За целта обаче приятелите му трябвали да му дадат лична информация като ЕГН, копие от лична карта и дори номер на банкова сметка. По този начин са измамени над 40 души с различни суми пари.

„До този момент в прокуратурата по този случай не е постъпил нито един сигнал. В отговор на медиите дали прокуратурата ще се самосезира по случая, ние осъществихме контакт с ГДБОП, които ни увериха, че извършват предварителна проверка и до този момент те са стигнали до 40 измамени лица. Общо нанесените щети на тези хора са изчислени на над 30 000 лева", коментира пред NOVA говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

„По случая продължават да се появяват лица, които са били измамени. Очакваме до края на месеца случаят да бъде депозиран в прокуратурата", добави Арнаудова. Тя отрече информацията да има задържан по случая.