Нов взрив на банкомат, полицията хвана един от обирджиите, други трима се издирват
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2017 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов взрив на банкомат, полицията хвана един от обирджиите, други трима се издирват

/КРОСС/ Серията грабежи на банкомати продължава. Този път и извън София. Тази нощ банкомат е бил взривен в центъра на Сапарева баня, съобщава „Фокус", като се позовава на информация от ОДМВР - Кюстендил.

Сигналът е подаден в 03:30 часа. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия. Извършителите, които бягали с краден джип, са засечени от полицията на един от междуселските пътища до пернишкото село Боснек. В опита си да избягат от полицейската засада мъжете тръгват през дере с джипа си, след което започват да бягат в гориста местност. Около 4 часа сутирнта започват и действията на полицията по преследването на избягалите мъже. Тази сутрин беше задържан един от тях. Останалите трима все още се издирват, предава БНР.

Изоставили джипа в гориста местност, като в него са намерени и парите от обира в Сапарева баня. И в момента там се провежда мащабна операция, в която са включени полиция, жандармерия, антитерористичен отряд, специализирани кучета, хеликоптер и дронове.

Операцията се ръководи лично от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

"Силите са на терен. В момента се провежда специализирана полицейска операция в района на село Боснек по издирване на извършители криминално престъпление - взривен банкомат в Сапарева баня", обясни гл. комисар Маринов.

„Има задържано едно лице, други три се издирват. Установен е автомобилът, с който е извършено престъплението. Включени са сили на СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма), жандармерия и „Гранична полиция". В операцията участва и хеликоптер. Продължава издирването на другите трима извършители", допълни той.

От думите му стана ясно, че издирваните и задържаният са отговорни и за част от другите покушения на банкомати в последно време.

"Към момента, което можем да кажем, лицата са криминално проявени, между 35-40-годишни", допълни Маринов и обясни още, че и четиримата извършители са криминално проявени - както задържаният, който в момента се разпитва от полицията, така и тримата, които все още се издирват от полицейски патрули. И тримата, които са успели да избягат, са известни на полицията. Към момента обаче тяхната самоличност не се съобщава, обясняват още от Министерството на вътрешните работи.

Според "24 часа" задържаният не е участвал в конкретния обир в Сапарева баня, а е арестуван на адрес в Перник.

Това е поредният взривен банкомат в страната в последните седмици. До края на октомври е имало само 5 покушения срещу банкомати за цялата година, като подобна статистика изнесе министърът на вътрешните работи Валентин Радев, след като в една и съща нощ бяха гръмнати три машини за пари (две в София и една в Баня). След този случай последва подобен обир в Самоков, в столичния ж.к. „Дружба", а вчера бяха задигнати и около 60 хиляди лева от банкомат в „Редута", отново в София.

„Създадена е необходимата организация. Всяко едно нещо си иска своето време и действие, за да се постигне резултат. За съжаление, имаме пореден такъв случай. Това не е измислено в България, не е българска практика. Западноевропейските страни са имали такъв проблем преди няколко години. Най-вероятно там е почерпен опитът. Проблемът е, че средствата, които се ползват за извършване на тази престъпна дейност, са общоопасни и могат да нанесат травми на хора, ако има в близост", заяви след вчерашния взрив на банкомат в „Редута" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.