Археолози откриха тракийско светилище до границата с Гърция
Секция: КУЛТУРА
11 Ноември 2017 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха тракийско светилище до границата с Гърция

/КРОСС/ Близо до границата с Гърция археолози откриха тракийско светилище от елинистичната епоха. Намерените находки доказват близките контакти, които гръцката и тракийската цивилизация са имали в района на Родопите. Светилището е открито близо до кирковското село Бенковски. Датира от от IV-III век пр.н.е., съобщава БНР.

"Всъщност се оказаха два храма, които са много тясно свързани с прочутия храм на Орфей при село Татул. Те нямат неговата мащабност и красота, но показват връзките на траките с гръцките колонии по Егейското крайбрежие", коментира професор Николай Овчаров.

Преди 24 века в този район на Родопите е имало засилени контакти между гръцката и тракийската цивилизация. Те са минавали през тракийското пристанище Маронея, днешна Мароня в Северна Гърция, което е на стотина километра от откритото светилище.

"Точно това е смисълът на тези обекти от 4-3 век, които откриваме по тези места, че те показват контакта, който се е осъществявал в Източните, Южните и Средните Родопи".

Това не е първата находка в този район. През миналата година там беше намерено богато погребение на тракийска принцеса от същия период. Предполага се, че е имало селище, но проучванията за него предстоят.