НАТО създава общ център за кибероперации
Секция: Технологии
11 Ноември 2017 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО създава общ център за кибероперации

/КРОСС/ НАТО разширява командната си структура за първи път от четвърт век насам. На министерска среща в Брюксел военната организация реши да създаде общ център за кибероперации, който обединява потенциала на страните-членки на алианса, като същевременно запази управленията им на национално ниво.

Кибервъзможностите на алианса вече са прилагани ефективно в борбата с терористичната групировка Ислямска държава, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По неговите думи, обединяването на потенциала на страните-членки се извършва съгласно нормите на международното право.

Фактически, НАТО признава киберпространството като отделно поле за действие наред с традиционните сфери на присъствие на алианса - земя, вода и въздух - и ще въведе същото ниво на организация в тях, предаде Блумбърг. Кибернетичният елемент ще бъде интегриран във всички операции на НАТО, в унисон с решението за разширяване на сферата на колективна защита от 2014 г., когато бе договорено съвместно отразяване на кибератаки.

НАТО започва консолидация на киберпотенциала на страните-членки на фона първата от времето на Студената война модернизация на командната си структура. В хода на тази модернизация броят на централите на алианса ще бъде увеличен от седем на девет. Едната от новите щабквартири ще се фокусира върху морската сигурност в Атлантика, а другата ще отговаря за преместването на войските в Европа.

Ръководството на алианса приравнява киберпространството стратегически на земята, водата и въздуха. Съгласно новата политика, наред с противодействието на тероризма, алиансът ще действа активно още на два фронта - предупреждения за възникване на традиционни военни заплахи и борба с рисковете на хибридните войни, вкл. кибератаки.

В сегашното си състояние, НАТО разполага с персонал в размер на 6,8 хиляди души в седем щабквартири. Това е значително по-малко, в сравнение с времената на Студената война преди четвърт век, когато щатът на алианса наброяваше 22 хиляди служители в 33 щабквартири, припомня Блумбърг.