Николина Ангелкова: Туризмът бележи ръст на приходите и качеството
Секция: Туризъм
12 Ноември 2017 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николина Ангелкова: Туризмът бележи ръст на приходите и качеството

/КРОСС/ България все повече се разпознава като дестинация, която предлага качество, подчерта в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Туризмът заема 12% от Брутния вътрешен продукт на страната с преките и непреките индустрии, свързани с него. Само за първите 8 месеца на годината приходите от международен туризъм в България са 5 милиарда и 200 милиона лева, което е с почти 11% ръст в сравнение с миналата година:

Броят на чуждестранните туристи, които са посетили нашата страна през тази година от януари до септември е 7 500 000, което е 8 процента ръст. Повечето от туристите, които посещават нашата страна, т.е. над 70 процента, се връщат в нея повече от един път.

Наемането на работници от Украйна, Молдова и Беларус е краткосрочното решение на проблема с недостига на кадри в туризма, смята министър Ангелкова.

През летния минал сезон повече от три хиляди бяха наетите по тази линия сезонни работници. Със сигурност работодателите на прага на зимния туристически сезон работят в посока и наемане на сезонни работници от трети страни за него.

Дългосрочното решение на проблема с кадрите в туризма е свързан с пряката връзка между нуждите на бизнеса и образованието, поясни Ангелкова. Предприети са промени в учебните планове, свързани с реализацията на учениците, завършващи професионалните гимназии по туризъм.