Военноапелативна прокуратура не намери данни за престъпление във ВМА
Секция: Здраве
13 Ноември 2017 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военноапелативна прокуратура не намери данни за престъпление във ВМА

/КРОСС/ Военноапелативната прокуратура не е намерила нарушения във Военномедицинска академия. Това става ясно от постановление, изпратено и до медиите. Повод за него беше казус с бившия началник на болницата и доскорошен министър на здравеопазването Николай Петров, заради който той подаде оставка.

Повторната проверка бе по одитен доклад на Министерството на отбраната, в който се обсъжда законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за период от три години. Както Софийската военна прокуратурата, така и горната инстанция не е намерила достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

При извършения служебен контрол е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. За това се стига и до повторна проверка.

От военно-апелативната прокуратурата обаче предлагат наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев да бъде дисциплинарно наказан за формално извършване на началната проверка по случая.

И въпреки че не са намерени данни за престъпление, военните прокурори пращат случая на Агенцията за държавна финансова инспекция заради констатирано нарушение по правилника за прилагане на закона за обществени поръчки.