Марков: Предложението за конституционни промени заради приватизацията граничи с правна фантастика
Секция: Коментари
13 Ноември 2017 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марков: Предложението за конституционни промени заради приватизацията граничи с правна фантастика

/КРОСС/ "Идеята за конституционни промени, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, граничи с правната фантастика. За мен е недопустимо държавата да се опитва по такъв начин да компенсира собственото си бездействие в продължение на години". Това каза за "Хоризонт" Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

"Аз мисля, че подобна стъпка към промяна в Конституцията е наистина нещо, бих го нарекъл дори абсурдно в момента. Интересно ми е по какъв начин биха се защитили вносителите, че точно приватизацията е най-тежкият случай, който заслужава вдигане на давността и малко ли са другите престъпления, останали неразкрити, с прекратени производства, и как ще се аргументират те пред пострадалите, примерно, от едни такива престъпления, че за тях давността е абсолютна и важи."

Според Марков предложението е популистка заигравка и опит да се спечели поизхабеното доверие на обществото, че, видите ли, ето я политическата воля да изчистим миналото. Той изтъкна, че докато се търси начин за удължаване на давността на приватизационните престъпления, тече тази на делото КТБ.

Експертът обвърза предложението на ГЕРБ и с готвения вот на недоверие: "Общо взето, няколко месеца бяха нужни, за да започнат тези наистина агресивни противопоставяния, но това, което на мен не ми харесва, е, че се намесва Конституцията, тъй като Конституцията не е предизборна програма, за да може така да се хвърля наляво и надясно в политическото противоборство. Това е основата на държавността и ако всеки един политически конфликт рефлектира върху промяна в Конституцията, това не говори за правовия ред в държавата."

Марков коментира, че и с Българското европредседателство се злоупотребява, тъй като управляващите го виждат като своеобразен имунитет.

"Те смятат, че, управлявайки за 6 месеца ЕС, са имунизирани срещу каквито и да било критики на домашната сцена, което, разбира се, не е така. Ако имаш отговорността да управляваш 28 държави - членки, би трябвало да си готов да отговаряш на критиките на опозицията в собствената си държава. "

От друга страна, за опозицията пък като че ли това е една открита сцена, в която цяла Европа ще бъде фокусирана върху България и те се опитват да изкарат абсолютно всичко, което биха имали като критики точно в този период.

Експертът коментира, че само съдът може да се произнесе дали в НС има хора, замесени в наркотрафик, каквито твърдения отправи Борисов: "Това повдига сериозния въпрос за неефективността на нашата съдебна власт, тъй като ставаме свидетели на обвинения, които се хвърлят, и в същото време виждаме едно абсолютно бездействие на органите на съдебната власт, които в този случай са призвани да реагират."

Прокуратурата обаче е трябвало да прояви интерес към казаното или към автора на обвинението, коментира той.
Политическият психолог проф. Людмил Георгиев определи като „стряскащо" изказването.

"Тези думи на министър-председател и на политици, те се чуват. Надалече! Значи в българския парламент има наркотрафиканти, пък изведнъж ние ще сме председатели на Евросъвета за 6 месеца. Ужасяващо, нали.
Това е такъв шамар за българския парламент, който едва ли някой осъзнава в България. Това е шамаросване на цялата държавност в навечерието на председателството. Представете си, че медиите разпространяват това и един нормален европейски политик го чете... Може ли да допуснем каква реакция би имал."

"Предложението за промени в Конституцията заради приватизацията е по-скоро една пушилка от страна на ГЕРБ, защото едва ли ще се стигне до такова мнозинство, чрез което да се промени конституционния текст, допълни политическият психолог. Той сподели и свое изследване върху психичните характеристики на българите от създаването на Дунавска България. За съжаление, фундаменталната българска културна представа е тази за оцеляването -индивидуалното и семейно-родовото. За вековното справяне с тази цел изглежда, че отчуждението от държавата преобладава", допълни Георгиев.