Борисов критикува Брюксел: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, къде са европейските политици
Секция: ПОЛИТИКА
14 Ноември 2017 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов критикува Брюксел: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, къде са европейските политици

/КРОСС/ "На базата на добрите икономически отношения можем да говорим за още инвестиции в България, каза италианският министър-председател Паоло Джентилони в изявлението си пред медиите в Рим след среща с премиера Бойко Борисов.

Той посочи също, че като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. Джентилони изрично подчерта, че България поема председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

Италианският премиер посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

Джентилони обяви, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани, като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.

"До срещата на върха през май 2018 имаме много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да започнем с инфраструктурата в района - коридор №8, присъединяването с жп линии, магистрали, което създава нови възможности за бизнеса. Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели, коментира Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той посочи, че сегашната политика по отношение на мигрантите не може да продължи и европейската дипломация търпи упреци в това отношение.

„Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия - къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред".