В Средиземно море скоро може да има толкова пластмаса, колкото и риба
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Декември 2017 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Средиземно море скоро може да има толкова пластмаса, колкото и риба

/КРОСС/ Средиземно море вече е познато като едно от най-замърсените морета в света, но проблемът може да стане толкова сериозен, че във водата му да има равни количества пластмасови отпадъци и риба, според експерт, цитиран от ДПА.

"Сега на всеки три килограма риба от морето има по един килограм пластмаса", каза Мигел Гарсия-Ераис, който е заместник-генерален секретар на Средиземноморския съюз.

По думите му, съотношението може да бъде 1:1 до 2030 г.

Докато осведомеността на обществото за замърсяването на водните басейни с пластмаса нараства, "ние все още имаме относително малко информация за Средиземно море за неговия реален мащаб, последствията за здравето на фауната и флората, и дори на човека", добави той.

По-голямата част от замърсяването е причинена от пластмаса за "еднократна употреба", като торбички и бутилки, които бавно се рушат и техните микрочастици се поглъщат от рибите или попадат в питейната вода. Микропластичното замърсяване произхожда и от миниатюрните частици полиетилен, който се добавя в пастите за зъби и козметичните продукти за почистване. Тези частици не са достатъчно големи, за да бъдат филтрирани от системите за обработка на водата.

Организацията "Грийнпийс" публикува доклад през годината, според който 96 % от плуващите отпадъци в Средиземно море са пластмасови и ги има на дълбочина от 3000 метра.