Борисов: Имаме рядък шанс. Да убедим Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2017 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Имаме рядък шанс. Да убедим Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет

/КРОСС/ „Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след форума на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, в който участие взеха премиерите косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят Босна и Херцеговина Мирко Шарович..

„Историята си е история, има кой да я коментира. Всичко лошо в България се случи по времето на бивша Югославия. Ние имаме рядък шанс. Европейският съюз ще ни разбере, Европейската комисия също, ако ние самите сме единни и дадем шанс да ни разбират.

Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит и вътре в съюза, за да си генерира още един проблем. Трябва да идем при тях с инфраструктура и от опит знам - дигиталната инфраструктура", подчерта Бойко Борисов и отново призова за обединение и дружба между държавите на полуострова.

„Дори терминът Западни Балкани на мен не ми харесва, има едни Балкани. Нито без нашите приятели от Гърция, нито без Румъния, нито без България, които вече сме в ЕС. Разбира се - Словения, Хърватия. Всички сме едно".

Премиерът Бойко Борисов отново отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура.

„Не може да имаме роуминг с Македония 20-30 лева за минута разговор. Това е абсурд. Всичко това трябва да го изградим сега - комисията, комисарите, Световната банка. Искам през медиите да се обърна от хората към региона - политически вече сме се научили уроците. Знаем, че това е пътят", заяви Борисов.

„Сега хората искат да видят втори етап - след като сте си научили урока, какво имаме ние като полза? Затова Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, ни дават днес инструмент, както казва Томислав Дончев - хибриден. Една част от европейски фондове, една част от вътрешните бюджети, една част от заемни пари, които ще ни осигурят банките. Те ще ни осигурят и експертиза", допълни още той.

Според премиера трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет.

„Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, р. Дунав и др. Рядък шанс имаме", заяви премиерът Борисов.