ЧЕЗ Разпределение повиши сигурността на електрозахранването на клиенти в 9 столични района
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2017 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ Разпределение повиши сигурността на електрозахранването на клиенти в 9 столични района

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България приключи най-мащабния си проект за 2017 г. - подмяната на кабел 110 kV в София „Енос". С реализацията му компанията повиши сигурността на електрозахранването на 9 столични района. Това включва както домакинства, така и държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусната мрежа на градския транспорт. Инвестицията е в размер на 3,2 млн. лв.
В рамките на проекта ЧЕЗ Разпределение България подмени стар маслен кабел с 3 километра и 930 метра нов сух кабел 110 киловолта. В резултат на ремонта ще бъде намален броят на авариите и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване. По-висока ще бъде сигурността на електрозахранването в 9 столични района - Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост и Искър.

„Благодарим на Столична община за подкрепата и съдействието, които ни оказаха при реализацията на проекта. Ще продължим да следваме своя общ план за развитие електроенергийната инфраструктура в съответствие с нарастващите нужди на гражданското общество и бизнеса. Още през 2018 г. планираме подмяната на още един кабел 110 kV в София", каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„Проектът беше изключително сложен и мащабен, като ние създадохме необходимата организация, за да осигурим непрекъснатост на електрозахранването по време на изпълнението на проекта. 39 хиляди клиенти в 45 столични квартала ще могат да разчитат на по-качествено и сигурно електрозахранване в навечерието коледните и новогодишни празници. Благодаря на всички служители, които спомогнаха успешната реализация на проекта", допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Подмяната на кабела е част от програмата на ЧЕЗ Разпределение за модернизиране на електрозахранването на столицата. През 2017 г. компанията реализира най-мащабната инвестиционна програма, а с реализирането на всички проекти през 12-те години от стъпването й на българския пазар, дружеството подмени една трета от съоръженията, а загубите по мрежата намаляха наполовина.