Лондон преминава към електрически таксита, но с класически вид
Секция: Автомобили
07 Декември 2017 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лондон преминава към електрически таксита, но с класически вид

/КРОСС/ Електрическата версия на класическите лондонски таксита вече се движи по улиците на британската столица. Такситата са модел TX5 и могат да возят до 6 души, а пробегът им с едно зареждане е 640 км.

На борда им пътниците имат достъп до Wi-Fi и USB зареждане на мобилните си телефони, а автомобилите са и с двигател за удължаване на пробега, така че да няма неприятни изненади, ако батерията се изчерпи в неподходящия момент. Другата добра новина е, че тарифата на електрическите таксита е същата като при дизеловите им предшественици.

Автомобилите идват от London Electric Vehicle Company, която е подразделение на китайския автомобилен производител Geely, а конструкторите им твърдят, че те само приличат на класическите возила. Електромобилите са с изцяло алуминиева каросерия, електромотор и поредица модерни технологични решения. И не замърсяват въздуха в Лондон.

В ролята на удължител на пробега влиза 1,5-литров бензинов мотор, който е дело на Volvo, още една компанията, собственост на Geely. Но бензиновият двигател не задвижва колелата, а зарежда батерията и така се удължава пробегът на таксито.

Новите електрически таксита струват 55 000 паунда, а от компанията изчислиха, че само от гориво таксиметровите водачи ще пестят по 100 паунда на седмица.

До 2021 г. в експлоатация трябва да влязат над 9000 електрически таксита, което е половината от настоящата бройка таксиметрови автомобили в Лондон.