Силви Вартан с прощално турне в България
Секция: КУЛТУРА
13 Декември 2017 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Силви Вартан с прощално турне в България

/КРОСС/ Една от грандамите на френската музика, най-успешната световна звезда от български произход - Силви Вартан, се завръща в страната ни с последното за музикалната ѝ кариера турне. Елегантната изпълнителка с шеметна кариера ще изнесе у нас два специални концерта - на 19.04.2018 г. в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21.04.2018 г. в зала 1 на НДК, с които певицата ще се сбогува с българската публика. Прощалните концерти ще са най-грандиозните до момента и ще включват най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката досега.

Силви Вартан израства в България, но следвоенната обстановка и лишенията принуждават семейството ѝ да замине за Франция, когато тя е едва на 7 години. На 17 вече записва първата си песен в Париж, като в рамките само на две години става една от първите рок певици и се превръща в абсолютен идол. Любовта ѝ с легендарния Джони Холидей е паметна и макар че бракът им приключва след 15 години, двамата задълго ще останат „златната двойка" на Франция. Концертът им през 70-те, когато събират за първи път над 200 000 души публика, е своеобразно историческо музикално събитие, а издадените над 1300 песни и продадените над 40 милиона албума са безспорно доказателство за любовта и признанието на феновете. Стремителният успех на Силви Вартан я събира на една сцена с Жилбер Беко и Бийтълс, а самият Шарл Азнавур пише за нея песента „La plus belle pour aller danser".
Родната страна остава в сърцето на Силви завинаги и така от българската, унгарската, арменската и италианската жилка, тя твърди, че най-силно усеща влиянието на Балканите в своята емоционалност. Незабравимо за нея и за феновете ѝ ще остане първото ѝ завръщане у нас през 1990 г., когато изпява „Я кажи ми, облаче ле бяло" - тази песен научава от баща си и не забравя никога.

Изключителната енергия и обаятелното благородно излъчване на Вартан са характерни не само за сценичните ѝ изяви, към които се прибавя участието ѝ в шест филма. И извън сцената тя е неуморна.

Неслучайно, още след първото си идване у нас, основава заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България", която помага на деца в неравностойно положение и работи по съвместна инициатива с БЧК. Така желаната и очаквана дъщеря тя открива също в България, като осиновява малката Дарина в края на 90-те.

Несъмнено гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с особено наситената си емоционалност и заряд. Тази пролет иконата на френската музика ще се качи за последен път на голямата сцена, за да ни представи най-обичаните си песни в два ексклузивни концерта във Варна и София на 19-и и 21-ви април 2018 г. Билетите са на цени от 50, 70 и 90 лв. и са достъпни от 14.12 (четвъртък) в мрежата на Eventim, бензиностанции OMV, включително Билетен център НДК, The Mall и на касата на ДКС Варна. До края на тази година важи и специална отстъпка от 10% на всички категории билети.