Героите от войната: Загубите на въоръжените сили на Русия в Сирия
Секция: Анализи
04 Януари 2018 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Героите от войната: Загубите на въоръжените сили на Русия в Сирия

/КРОСС/ На 3 януари 2018 година стана известно, че на 31 декември 2017-а година боен хеликоптер Ми-24 от Въздушнокосмическите сили(ВКС) на Русия е паднал на 15 километра от летището на град Хама в Сирия. Според данните на Министерството на отбраната на Русия, в резултат от тежкото приземяване са загинали и двамата пилоти. Бордовият техник на хеликоптера е получил травми и е евакуиран оперативно от групата за търсене и спасяване на военновъздушното летище Хмеймим, където му е оказана необходимата медицинска помощ. От руското военно ведомство уточниха, че причина за катастрофата е станала техническа неизправност и че „върху Ми-24 не е имало огнево въздействие", пише в материал на ТАСС.

Според данните от официално съобщение на Министерство на отбраната и представители на руските регионални власти, по време на военната операция в Сирия, започнала на 30 септември 2015 година, в резултат от бойните действия са загинали 41 руски военни.

Освен това, е регистрирана и загубата на един човек от небойни действия - на 27 октомври 2015 година от военното ведомство съобщиха, че техническият специалист Вадим Костенко се е самоубил във военновъздушната база Хмеймим.

Какво е известно за загиналите в Сирия военнослужещи

Фьодор Журавльов

- Загинал на 19 ноември 2015 година при изпълнение на бойна задача в Сирия
- Офицерът е осигурявал насочването на крилатите ракети с въздушно базиране по позициите на терористите. Подробности за смъртта му не са известни.
- Загубата е потвърдена официално на 17 март 2016 година по време на церемония за награждаването на участниците в операцията. Награден е посмъртно с орден за Мъжество
- Училище край Брянск получи името на загиналия в Сирия руски офицер. Погребан е в родното си село, където в момента живее майка му

Олег Пешков

- На 24 ноември 2015 година фронтовият бомбардировач Су-24М (с бордови номер „83 белый", регистрационен номер RF-90932) от Специалната авиационна група на ВКС на Русия в Сирия беше свален от изтребител F-16 Fighting Falcon на турските ВВС във въздушното пространство на Сирия
- Пилотите успяха да се катапултират, но по тях бе открит огън от земята. Пилотът подполковник Олег Пешков загина.
- Според твърденията на турската страна, бомбардировачът е свален, защото е нарушил въздушната граница на тази страна. Руското военно министерство опроверга фактът, че Су-24М се е намирал в турското въздушно пространство.
- Щурманът на сваления бомбардировач - капитан Константин Мурахтин - беше спасен от спецподразделения на ВС на Русия и сирийската армия. Награден е с орден за Мъжество.
- Ръководителят на Алтайския край Александър Карлин съобщи, че в региона са учредени три ежемесечни стипендии на името на Героя на Русия Олег Пешков за обучаващи се в Алтайското училище-интернат за първоначална летателна подготовка, назовано на името на Героя на Съветския съюз К.Г. Павлюков.
- Името на пилота е присвоено на новото училище №100 в Липецк. В него ще бъде създаден и авиационен музей.
- На 12 юни в Приамурие беше открит паметник на Олег Пешков
„Това беше самоотвержен, смел и висококвалифициран пилот. Всички, с които е учил, казват, че е бил много добър инструктор, който е можел да им обясни всичко" - Константин Мурахтин, щурман на сваления в Сирия бомбардировач Су-24М, майор

Александър Позинич

- На 24 ноември, за да търсят сваления бомбардировач Су-24М излетяха хеликоптери от ВКС на Русия, в хода на операцията един от тях (Ми-8АМТШ) бе повреден след изстрел от земята. На борда му загина морски пехотинец-контрактник - матрос Александър Позинич.
- Хеликопетерът извърши принудително приземяване на неутрална територия, екипажът и личния състав на групата за търсене и спасяване бяха евакуирани, а самата машина бе унищожена по-късно чрез минометен обстрел от територията, контролирана от терористите
- Матрос Александър Позинич беше награден посмъртно с орден за Мъжество.
- Позинич е погребан в Алеята на бойната слава в родния си град Новочеркаск

- Мемориални дъски в памет на загиналия в Сирия командир на бомбардировача Су-24М Олег Пешков и морския пехотинец Александър Позинич са поставени на федералното шосе „Амур" (Чита - Хабаровск) край село Возжаевка Амурска област.
„Спасявайки другарите си, Александър Михайлович защитаваше страната, градът и семейството си. Той изпълни своя дълг изцяло, отдавайки живота си за мир и спокойствие. Прието е решение, училище №11 в град Новочеркаск, където е учил Позинич, да получи неговото име" - Василий Голубьов, Губернатор на Ростовска област.

Иван Черемисин

- На 1 февруари 2016 година, в резултат от минометен обстрел на терористите от „Ислямска държава" по едно от съединенията на сирийската армия, беше смъртно ранен руският военен съветник подполковник Иван Черемисин.
- Според данни от Министерството на отбраната на Русия, офицерът е изпълнявал задачи за оказване на помощ на сирийската армия в усвояването на ново въоръжение, получено в рамките на действащите междудържавни договори за военно-техническо сътрудничество.
- Първото официално съобщение за смъртта на Иван Черемисин дойде на 17 март 2016 година, по време на церемония за награждаване на участниците в операцията.
- Военнослужещият получи посмъртно държавна награда

Александър Прохоренко

- Старши лейтенант от Силите за специални операции Александър Прохоренко загива на 24 март 2016 година в района на село Тадмор (Палмира, провинция Хомс) при изпълняването на задачи за насочване на ударите на руските самолети по цели на терористите от „Ислямска държава".
- Според информацията на предсвител на руският пункт на базиране Хмеймим в Сирия, „военнослужещият е загинал геройски, привличайки огъня върху себе си, след като е бил открит и обкръжен".
- На 11 април 2016 година му е присвоено посмъртно званието Герой на Руската федерация.
- Властите на град Оренбург приеха решение да назоват една от улиците на града на името на Прохоренко.
- Прохоренко е роден на 22 юни 1990 година в Оренбургска област в работническо семейство. През 2007 година завършва със сребърен медал Городецкото срдно училище и постъпва в Оренбургското висше зенитно-ракетно училище, а през 2008 година, във връзка със закриването на училището, е преместен във Военната академия за войскова противовъздушна отбрана на ВС на Русия, която завършва с отличие.

Андрей Окладников и Виктор Панков

- На 12 април 2016 година, при изпълнение на полет в района на град Хомс, пада хеликоптер Ми-28Н от ВКС на Русия
- И двамата членове на екипажа - командир Андрей Окладников и Виктор Панков - загиват.
- Според съобщението от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия, „не е имало огнево въздействие върху хеликоптера", а причината за катастрофата е пилотска грешка

Антон Еригин

- На 11 май 2016 година от руското военно министерство съобщиха, че в Сирия е загинал руският сержант Антон Еригин.
- На 5 май с.г. той е ранен тежко в сирийската провинция Хомс, при изпълнението на задача за съпровождане на автомобили на руския Център за примиряване на враждуващите страни и умира в болница два дни по-късно.
- На 12 май военнослужещият е погребан в гробището на воронежкото село Чертовци
- Награден е посмъртно с орден за Мъжество.

Андрей Тимошенков

- На 15 юни 2016 година в провинция Хомс, военнослужещият от охраната на хуманитарния конвой на руския Център за примирение на враждуващите страни в Сирия Андрей Тимошенков предотврати пробив на мястото на предаването на хуманитарната помощ, опитан от зареден с експлозиви автомобил.
- При взрива на управлявания от самоубиец автомобил, Тимошенков получава смъртоносни рани и умира на 16 юни.
- Награден е посмъртно с орден за Мъжество

Михаил Широкопояс

- На 16 юни 2016 година е потърдена официално смъртта на младши сержант Михаил Широкопояс
- Той е изпратен в Сирия през април 2016 година и след един месец е ранен след взрив на мина в провинция Алепо.
- Военнослужещият е опериран в Москва, но умира на 7 юни в Главната военна клинична болница Н.Н. Бурденко
- Награден е посмъртно с орден за Мъжество

Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин

- На 8 юли 2016 година в сирийската провинция Хомс, руски пилоти-инструктори са извършвали пробен полет с хеликоптер Ми-24 (експортен вариант на Ми-25) оборудван с боекомплект.
- Пробивайки отбраната източно от Палмира, голям отряд от бойци на „Ислямска държава" атакува позициите на сирийската армия и стремително се впуска във вътрешността на района.
- Екипажът на Ми-25 взима решение да атакува терористите. Изразходвайки юбоекомплекта, хеликоптерът, при връщането си по обратния път, е свален с огън от земята и пада в района, контролиран от сирийската правителствена армия.
- Загиват двама члена на екипажа - пилотът полковник Ряфагат Хабибулин и летецът-оператор лейтенант Евгений Долгин
- Военнослужещите са представени посмъртно за получаване на високи държавни награди.

Никита Шевченко

- На 22 юли 2016 година Министерството на отбраната на Русия съобщи, че военнослужещият контрактник Никита Шевченко е загинал в резултат от взривяването на заложено от терористите самоделно взривно устройство при влизането в село в провинция Алепо.
- Шевченко е съпровождал автоколона с хранителни продукти и вода за местните жители.
- Той е представен посмъртно за получаване на държавна награда.

Трима членове на екипажа на хеликоптер Ми-8АМТШ и двама офицери

- На 1 август 2016 година в сирийската провинция Идлиб е свален руски хеликоптер Ми-8АМТШ от ВКС на Русия, в резултат от обстрел от земята.
- Той се е връщал към авиобазата в Хмеймим след доставка на хуманитарна помощ в град Алепо.
- На борда са се намирали трима членове на екипажа и двама офицери от руския Център за примиряване на враждуващите страни в Сирия, всички те загиват.

Аскер Бижоев

- На 12 август 2016 година стана известно, че при изпълнение на бойна задача, на 19 май 2017 година, майор Аскер Бижоев геройски умира в Сирия.
- С указ на президента на Русия е награден посмъртно с орден за Мъжество. Наградата е връчена на неговите родители.

Надежда Дураченко и Галина Михайлова

- На 5 декември 2016 година бойци от „опозицията" осъществяват обстрел над мобилна болница на Министерството на отбраната на Русия в сирийския град Алепо.
- В резултат от директно попадение на снаряд в приемното отделение загиват две руски военнослужещи-медици - Надежда Дураченко и Галина Михайлова, а детският лекар-педиатър Вадим Арсентиев получава тежко нараняване
- Болницата е подложена на артилерийски обстрел от 12.21 до 12.30 московско време. Пострадали са и местни жители, дошли на преглед при лекарите.

Руслан Галицкий

- На 7 декември 2016 година от руското военно министерство съобщиха, че в болница е умрял полковникът от ВС на Русия, получил рана в сирийския град Алепо, по време на артилерийски обстрел от бойците на „опозицията" по квартал в западната част на града.
- Полковникът е изпълнявал в Сирия задачи в състава на група руски военни съветници.
- Руслан Галицкий е представен посмъртно от командването за получаване на висока държавна награда.
Четирима военнослужещи

- На 20 февруари 2017 година от военното ведомство на Русия съобщиха, че на 16 февруари в Сирия, в резултат от взривяване на автомобил с радиоуправляем фугас са загинали четирима военнослужещи, а още двама са получили тежки наранявания.
- Автомобилът с военни съветници е бил в състава на колона, движела се от района на летище Тияс към град Хомс.

Артьом Горбунов

- На 6 март 2017 година стана известно, че редникът на контрактна служба е загинал на 2 март в района на град Палмира, при отразяването на опит за пробив на бойци от групировката „Ислямска държава" на позиции на сирийската армия, където са се намирали руски военни съветници.
- Командването е представило редникът посмъртно за получаване на държавна награда.

Двама военнослужещи

- На 11 април 2017 година, Министерството на отбраната на Русия съобщава за смъртта на двама руски военнослужещи-контрактници в Сирия, в резултат от минометен обстрел на терористите.
- Според данните на ведомството, още един войник е бил тежко ранен.
- Войниците са представени за държавни награди от командването.

Сергей Бордов

- На 20 април стана известно за смъртта на руския военен съветник майор Сергей Бордов в Сирия
- Той загива в резултат от нападение на терористите срещу военен гарнизон на правителствената армия.
- Както съобщи руското военно ведомство, офицерът е бил в състава на група руски военни съветници, изпълнявали задачи по подготовката на едно от подразделенията на сирийската войска. По време на боя, не допускайки пробив на терористите в жилищното градче, той е ранен смъртоносно.
- Командването го представя посмъртно за получаване на държавна награда.

Алексей Бучелников

- На 2 май 2017 година се разбра за смъртта на руския военен съветник подполковник Алексей Бучелников
- Той се е занимавал с обучаването на личния състав на артилерийско поделение на сирийските войски.
- По време на занятията по боева подготовка, сирийското подразделение се е оказало под обстрел от снайпер на терористите, в резултат от което подполковник Бучелников е ранен смъртоносно.

Николай Афанасов

- На 11 юли 2017 година Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в сирийската провинция Хама, в резултат от минометен обстрел на терористите по лагер на сирийските правителствени сили загива руският военнослужещ - капитан Николай Афанасов.
- Той се е намирал в Сирия в състава на апарата на руските военни съветници и е изпълнявал задачи по обучението на личния състав на подразделение на сирийските сухопътни войски.
- Капитан Афанасов е представен посмъртно за получаване на държавна награда.

Двама военнослужещи-контрактници

- На 4 септември от руското военно ведомство съобщиха за смъртта на двама руски военнослужещи-контрактници в Сирия.
- Войниците са съпровождали автомобилна колона на руския Център за примирение на враждуващите страни, попаднал под минометен обстрел на терористите.
- Двамата са представени посмъртно от командването за получаване на държавна награда.

Валерий Асапов

- На 4 септември 2017 година Министерството на отбраната съобщи, че генерал-лейтенант Валерий Асапов, старши на групата военни съветници в Сирия, е загинал в близост до град Дейр-ез-Зор в резултат от минометен обстрел от страна на терористите от „Ислямска държава".
- Военнослужещият е представен посмъртно от командването за получаване на висока държавна награда.

Валерий Федянин

- На 1 октомври 2017 година от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че в Главната военна клинична болница Н.Н. Бурденко в Москва е починал полковник Валерий Федянин в резултат от получени в Сирия рани.
- Той е организирал доставката на хуманитарна помощ от руския Център за примиряване на враждуващите страни в едно от селата в провинция Хама.
- Полковникът е пострадал на 22 септември, когато под автомобилът, на който той е следвал хуманитарната колона, терористите са взривили фугасна мина.
- Според съобщение от военното ведомство, лекарите са се борили за живота на Федянин до последно, но не са успели да го спасят.

Вадим Костенко. Невоенна загуба

- На 27 октомври 2015 година от руското военно министерство потвърдиха смъртта на техническия специалист, военнослужещ-контрактник Вадим Костенко, самоубил се във военновъздушната база Хмеймим.
- Според данните на министерството, причина за смъртта на 19-годишния контрактник е станало самоубийство „в извънработно време, във връзка с развили се неблагоприятни за военнослужещия лични обстоятелства, извън армията"
Юрий Медведков и Юрий Копилов
- На 10 октомври 2017 година на авиобазата Хмеймим, фронтови бомбардировач Су-24М, при извършването на заход за излитане за изпълнение на бойна задача, той е излязъл от пистата и се е разбил.
- Екипажът на самолета (пилот и щурман) не е успял да се катапултира и е загинал. По предварителните данни на Министерството на отбраната на Русия, причина за катастрофата може да е станала техническа неизправност на машината.

Източник: ТАСС, превод: Иван Христов, "Фокус"