Димов: Не можем да си затваряме очите за случващото се в Турция
Секция: Анализи
08 Януари 2018 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димов: Не можем да си затваряме очите за случващото се в Турция

/КРОСС/ В изказването си в Истанбул вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган реално се самопокани в София да дойде за откриването на централната джамия в София „Баня башъ". Това каза по bTV Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин.

Бъдете сигурни, че това ще се случи по време на европредседателството, убеден е той.

Във връзка с думите на Ердоган Димов коментира също, че голяма част от джамиите у нас са реставрирани.

Бившият ни консул в Одрин попита и защо църквата „Св. Стефан" не е открита на 27 декември, Стефановден.

„Символът беше 5 януари - срещата на Ердоган с Макрон, и 6 януари - срещата на турския външен министър с германския външен министър. Преди тези срещи у нас имаше силни туркофили, които говореха, че Турция непременно трябва да влезе в ЕС. След тези срещи нашият премиер какво каза? Нещо да сте чули за членство на Турция в ЕС? Той говори и ние ще продължим да говорим за диалога, но не за членство", каза Георги Димов.

„Брюксел, и въобще ние, категорично не можем да си затваряме очите пред пропуските, пред върховенството на закона и неспазването на основни човешки права в Турция. Това няма как да го преглътнем", категоричен беше той.

„Не трябва да забравяме кой управлява в Турция - в момента на власт е ислямисткият национализъм", каза още Георди Димов.

Според Димов ремонтът на Желязната църква в Истанбул е заслуга на дългогодишната работа на поредица български дипломати. Той припомни, че това е третото подобно откриване и преосвещаване на наша църква в Турция - първите две са били през 2004 г. в Одрин на Гергьовден и през 2008 г. също в Одрин.