Честваме 140 години от рождението на Пейо Яворов
Секция: КУЛТУРА
11 Януари 2018 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме 140 години от рождението на Пейо Яворов

/КРОСС/ Тържествено отбелязваме 140 години от рождението на поета Пейо Яворов днес. Честването е организирано от Националния литературен музей и Института за литература при БАН.

В големия салон на Академията на науките ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе "Душата ми е пленница...". Честването на годишнината ще бъде отбелязано и с двудневна национална научна конференция.

Тя ще е с участието на изследователи от авторитетни научни и учебни звена у нас - Националния литературен музей, Института за литература, Софийския университет "Св. Климент Охридски", НБУ, Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Югозападния университет "Неофит Рилски", Русенския университет "Ангел Кънчев", НАТФИЗ и други.

Докладите ще представят нови литературнокритически и литературноисторически прочити на Яворови лирически и драматургични творби, ще разгледат публицистичната му дейност, ще се спрат върху участието на поета в македоно-одринското освободително движение и Балканската война, върху Яворовите места на памет - къщи-музеи и паметници, посочват организаторите.