Обявиха най-безопасните автомобили за 2017-а
Секция: Автомобили
11 Януари 2018 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха най-безопасните автомобили за 2017-а

/КРВОСС/ Европейската организация Euro NCAP състави списък на най-безопасните автомобили на 2017 г. Проведени са общо 70 краш-теста, от които експертите са избрали моделите с най-добри резултати и са ги разделили в 6 различни категории, предава Automedia.

От организацията уточняват, че не са успели да проверят безопасността на коли от всички сегменти, тъй като броят на краштестовете е значително по-малък в сравнение с 2016 г.

Представителен автомобил - Volkswagen Arteon

В бизнес-класа най-добре се представя фастбекът Arteon. Както и останалите коли в този списък, той получава 5 звезди и обща оценка от 36,8 т. Безопасността на водача и пътниците е оценена на 96%, на пешеходците - 85%, а ефективността на електронните системи - 82%.

Голям всъдеход - Volvo XC60

Кросоувърът XC60 е най-безопасният автомобил на 2017 г. с почти рекордна оценка от 37,2 т. Това е само с 0,2 по-слабо от най-доброто постижение в историята, което принадлежи на Alfa Romeo Giulia - 37,4 т (98%). При модела на Volvo пътниците и шофьора са защитени на 98%, децата - на 87%, пешеходците - 76%, а работата на електронните системи получава 95%.

Компактен всъдеход - Volkswagen T-Roc

Оценката на T-Roc e 36,6 (96%), като автомобилът се представя отлично във всички изпитания. Единствено по-слаба е защитата в областта на гърдите на шофьора и пасажерите, за които моделът получава оценка 4. Като цяло обаче безопасността на водача и пътниците е оценена с 96, на децата - с 87%, на пешеходците - 79% и на електронните системи - 71%.

Компактен автомобил - Volkswagen Polo

Хечбекът получава резултат от 36,7 точки (96%), като малко не му достига за максимална оценка. Това се дължи на по-слабата защита на коленете и гърдите на шофьора при удар с частично покритие, както и при гърдите на задния пътник при челен сблъсък. Безопасността на възрастните в колата получава 96%, на децата - 85%, на пътниците - 76% и на електронните системи - 59%.

Компактен ван - Opel Crossland X

В Opel определят този автомобил като кросоувър, но за Euro NCAP той си е компактен ван, който получава 32,6 точки (85%). Слабостите на модела са в защитата на шията и на гърдите на пътниците на задните седалки. Като цяло безопасността на водача и пасажерите получава 85%, тази на децата - 84%, на пешеходците - 62%, а ефективността на системите - 57%.

Компактен семеен автомобил - Subaru XV и Subaru Impreza

Кросоувърът XV e заработил 35,8% за представянето си, което е 94%. Претенциите на експертите са към недостатъчната защита на гърдите на пътника отзад, както и към тази на предния пасажер при удар в стълб. Като цяло безопасността на пътниците получава 94%, на децата - 89%, на пешеходците - 84%, а на системите за сигурност - 68%.

Euro NCAP включват още един автомобил на марката, който получава идентични резултати като XV. Това не е особена изненада, тъй като двата модела са изградени на една и съща платформа. Оценките на Impreza са абсолютно същите, като единствено защитата на пешеходците е по-ниска - 82%. Претенците към Impreza по нищо не се отличават от тези към XV.