Безплатен вход в къщата-музей на Яворов
Секция: КУЛТУРА
13 Януари 2018 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатен вход в къщата-музей на Яворов

/КРОСС/ Безплатен вход в къщата-музей на Пейо Яворов по повод 140-тата годишнина от рождението на големия поет. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен рецитал на студенти от Софийския университет и актьори в двора на къщата му на столичната ул. " Раковски".

От 10 сутринта до 5 следобед вратите на къщата-музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.

Това е домът, в който Яворов и любимата му Лора са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва в слепоочието и ослепява. Съкрушен от съдебния процес и от мълвата, която го обвинява, че е убиец, година по-късно Яворов се самоубива.

Тук са и личните вещи на Яворов и Лора - сватбените им костюми, предсмъртното писмо на поета, както и пистолетът, с който слага край на живота си.

В памет на големия поет, в двора на къщата студенти от Софийския университет ще рецитират свои стихове, посветени на твореца. А флаери със стихове на Яворов ще бъдат раздавани на всички посетители на къщата-музей, както и на случайните минувачи по столичната улица Раковски.

Тържества по повод 140-тата годишнина от рождението на Яворов ще има и в родния му Чирпан. Честванията започват в 5 следобед, когато ще бъде запален огънят на Яворовата поезия.

До 5 следобед вратите на къщата-музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.