Легендарната Нефертити била със светла кожа
Секция: Наука
13 Февруари 2018 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Легендарната Нефертити била със светла кожа

/КРОСС/ Възстановената по ДНК анализ глава на Нефертити показа, че обратно на разпространеното мнение тя е била с бяла, а не с тъмна кожа, стана ясно от проучването направено в рамките на предаването "Експедиция в неизвестното" на "Травъл ченъл".

Както е известно, през 1898 година в Долината на царете в Египет бе открита добре запазена женска мумия, съобщава"Дейли мейл", цитиран от .

През 2010 година при генетична експертиза бе установено, че тази мумия е на майката на фараона Тутанкамон - Нефертити. Тя е дъщеря на фараон Аменхотеп III и царица Тии. Била е и сестра, и съпруга на Ехнатон, фараонът, който въвежда Амон или Слънцето като главен бог в Египет.

Нейната красота била легендарна приживе, съобщават исторически източници. Това се потвърждава и от намерения бюст на царицата, макар че произведението се счита за идеализирано.

Именно по изолираната ДНК са били разчетени най-важните особености на Нефертити. Така на основата на тези данни е възстановен и образа ѝ. Оказало се, че тя е имала бяла кожа, а чертите на лицето ѝ съвпадат с тези от бюста .