Радев: Връзките между българския и руския народ са духовни и ще преживеят всяка политическа зима
Секция: Интервюта
11 Март 2018 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Връзките между българския и руския народ са духовни и ще преживеят всяка политическа зима

/КРОСС/ Руската държавна телевизия "Россия 24" излъчи интервю с президента Румен Радев в предаването "Формула власти", чийто водещ е известният руски журналист Михаил Гусман.

Гусман е и първи зам.-генерален директор на ТАСС. Интервюто е направено на 3 март на "Дондуков" 2 и в него не присъства и сянка от последвалия скандал около изявлението на руския патриарх Кирил.

Еврофилия не трябва да бъде равнозначно на русофобия, е ключова фраза от интервюто на президента за руския тв канал.

"Връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред", казва още президентът.

Тонът в интервюто и репортажа, посветен на България и българо-руските отношения, е в пълен контраст с излъченото и огласеното от руските медии преди два дни, където се наблягаше на скандала с руския патриарх.

Интервюто започва с кадри от храм паметника "Рождество Христово" в Шипка. Водещият подчертава благодарността на българския народ към руските освободители и показва паметници, посветени на загиналите руски войници, както и улици, кръстени на руските пълководци.

Репортажът прави обзор на отношенията ни в миналото до днес, напомня, че първи българите са приели християнството, покръстени от цар Борис Първи, показва красотите на България като туристическа дестинация.

По отношение на предстоящото отбелязване на 140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заявява, че договорът "възкреси България" в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добавя, че Берлинският договор и "целият ХХ век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

"За тези 140 г. имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", посочва още президентът.

Румен Радев напомня, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение и по думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".

„По време на своята кандидат-президентска кампания аз нееднократно заявявах, че „еврофилията" не означава русофобия. Напротив - Русия винаги е имала силни икономически, културни и духовни връзки с Европа", подчертава Румен Радев.

Гусман не крие комплиментите си към военния летец, който е станал президент на България. Радев е показан да пилотира, докато водещият изрежда неговото майсторство в небето.

Гусман пита Румен Радев как така е решил от военен летец-изтребител да се хвърли в политиката, на което Радев отговаря: "Професията на военния летец е невероятна. Авиацията е любов за цял живот. Това е уникална професия. Тя изисква пълна физическа, интелектуална и психическа концентрация. Но тези качества трябват и в политиката". После Радев прави паралела - че докато по време на въздушен бой важи рицарският кодекс, той невинаги се спазва в политиката.

Политиката не трябва да попада в ръцете на непочтени хора, казва още в интервюто българският президент.

На финала Радев изпълнява молбата на водещия да отправи ключови пожелания на руски към телевизионните зрители на "Формула власти". Българският президент го прави и отбелязва: "Между нашите народи има много дълбоки връзки", като пожелава поколенията да ги запазят и развиват.

video:https://www.youtube.com/watch?v=ARt0m0p3L70