Захариева: Ударите в Сирия няма да влошат отношенията София – Москва
Секция: Анализи
15 Април 2018 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева: Ударите в Сирия няма да влошат отношенията София – Москва

/КРОСС/ „Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения София – Москва, но България е част от Европейския съюз и Нато, част е от международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя” по bTV.

Тя изрази надежда, че ситуацията ще се върне към международното право и дипломатическите разходи.

„Ескалацията между Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно”, допълни Захариева.

На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума, Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това.

„От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад”, допълни Захариева.

Според външният ни министър не е вероятно България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад. „Това, към което се стреми цялата общност е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН”, каза Захариева.

Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в Дума наистина е използвано химическо оръжие.

„Международното право беше грубо нарушено с извършването на поредната химическа атака в Сирия. Разбира се, не е идеалната ситуация, в която няма решение на Съвета за сигурност на ООН за извършване на тези въздушни удари”, допълни външният ни министър.

Според нея ударите в Сирия по никакъв начин няма да доведат до нова бежанска вълна.